ManşetEmekTürkiye

İSİG: Kasım ayında en az 294 işçi yaşamını yitirdi

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Buna göre kasımda en az 294 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

2020’nin on bir ayında ise en az 2032 işçi yaşamını yitirdi. En fazla ölüm nedeni Covid-19 oldu. İSİG, salgınla beraber işçi sınıfının ölüm ve açlık kıskacı altında olduğunu belirtti.

Aylara göre dağılım

Ölümlerin aylara göre dağılımı ise şu şekilde verildi: Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 132 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 223 işçi, Mayıs ayında en az 166 işçi, Haziran ayında en az 190 işçi, Temmuz ayında en az 164 işçi, Ağustos ayında en az 218 işçi, Eylül ayında en az 211 işçi, Ekim ayında en az 207 işçi ve Kasım ayında en az 294 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinde en az 2032 işçi.

Üç çocuk işçi öldü

  •  294 emekçinin 248’i ücretli (işçi ve memur), 46’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 21’i kadın işçi, 273’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret/büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.
  • Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya ve konaklama işkolunda gerçekleşti.

İş kollarına göre dağılım

  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 141 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, iletişim, ticaret/büro/eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.
  • 4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: ikisi Suriyeli, biri Özbekistanlı, biri Ukraynalı.
  • Ölen işçilerin 23’ü sendikalı. Sendikalı işçiler iletişim, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye iş kollarında çalışıyordu.
  • Ölümler en çok sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım, inşaat, belediye, taşımacılık, metal, güvenlik, enerji, gıda, tersane ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

En fazla ölüm Covid-19 sebebiyle

  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması ve şiddet.
  • Covid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/büro/eğitim, belediye, metal, güvenlik, tarım, tekstil, iletişim, taşımacılık, gıda, basın ve enerji işkollarında meydana geldi.

Şehirlere göre dağılım

Raporda iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına da yer verildi. Buna göre iş cinayetleri en çok İstanbul’da gerçekleşti. Diğer şehirlerdeki sayılar ise şu şekilde verildi:

34 ölüm İstanbul’da; 14 ölüm Ankara’da; 13 ölüm Bursa’da; 10 ölüm Adana’da; 9’ar ölüm Aydın ve Kocaeli’de; 7’şer ölüm Denizli, Gaziantep, Muğla ve Sakarya’da; 6’şar ölüm Antalya, Balıkesir, Diyarbakır, İzmir, Kahramaraş, Mardin, Mersin, Samsun ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Bolu, Erzurum, Konya, Malatya ve Sivas’ta; 4’er ölüm Afyon, Çorum, Hakkari, Isparta, Kayseri, Kütahya, Manisa ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Çankırı, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Kırklareli, Ordu ve Irak’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Batman, Bilecik, Burdur, Elazığ, Erzincan, Karabük, Nevşehir, Osmaniye, Uşak ve Van’da; 1’er ölüm Adıyaman, Bartın, Bingöl, Düzce, Giresun, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kilis, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tokat, Trabzon ve İsrail’de meydana geldi.

Facebook sayfasına sınırlama

Öte yandan, İSİG, sosyal medya hesabı Facebook sayfasına erişim kısıtlaması geldiğini duyurdu.

Yapılan paylaşımda “Facebook sansürü 2. haftasında… İSİG Meclisi facebook sayfamıza ulaşım 2 saat aranın ardından an itibarıyla 1 hafta daha kısıtlandı… İş cinayetlerini, koronavirüsten ölen işçileri ve bu süreçte fabrikalarda yaşanan hak ihlallerini duyurmamızı susturamazsınız” denildi.

Facebook tarafından getirilen uyarıda sayfanın paylaşımlarının Facebook’un ilkelerine aykırı olabileceği gerekçesiyle 28 Nisan’a kadar anasayfada gösterilmeyeceği belirtiliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.