DünyaManşet

IŞID’in Irak’ta işgal etmiş olduğu bölgelerde 202 toplu mezar bulundu

0

Irak’ta daha önce IŞID’in işgal etmiş olduğu bölgelerde yaklaşık 12 bin kişinin gömüldüğü tahmin edilen 202 toplu mezar bulundu. Mezarlar IŞİD örgütüne karşı toplanan kanıtlar açısından da önem açıyor.

Birleşmiş Miletler (BM) Irak’ta 2014-2017 yılları arasında IŞİD örgütünün kontrolünde olan bölgelerde 202 toplu mezar bulunduğunu açıkladı.

Toplu mezarlardaki ölü sayısının 12 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. BM Irak’a Yardım Misyonu (UNAMİ) ve BM İnsan Hakları Ofisi tarafından Salı günü Cenevre’de açıklanan raporda, söz konusu kişilerin IŞİD’in kurbanları olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Raporda, şimdiye kadar yapılan incelemelerde 202 toplu mezardan 28’inin açıldığı, ölü sayısını kesin olarak tespit etmenin henüz mümkün olmadığı belirtildi.

Mezarlardan çıkartılan bin 258 cesedin kadın, çocuk, yaşlı ve engelli insanların yanı sıra Irak ordusu ve emniyetine mensup kişilere ait olduğu ifade edildi. Rapora göre, toplu mezarlar Ninova, Kerkük, Selahaddin ve Anbar illerinde bulunuyor.

UNAMİ raporda, Bağdat hükümetine çağrıda bulunarak, ailelerin yakınlarının akıbeti hakkında kesin bilgilere sahip olabilmeleri için bütün toplu mezarların açılmasını talep etti. Bunun yanı sıra mezarların açılması ile işlenen savaş suçları konusunda kanıt toplanabileceğine dikkat çekildi.

IŞİD, 2014 yılında Irak’ın kuzeyindeki bölgeleri kontrolü altına almış ve binlerce polis, asker ve sivili öldürmüştü. Yaklaşık üç yıl süren şiddetli çatışmaların ardından Irak ordusu Kürt ve Şii milislerin yardımıyla 2017 yılı sonunda bu bölgelerde kontrolü yeniden ele geçirmişti. BM’nin daha önceki verilerine göre, IŞİD yaklaşık 33 bin sivili öldürmüş, 55 bin’den fazla kişiyi de yaralamıştı.

 

(DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.