İşçi Ölümlerine Son Platformu, 28 Nisan’ın İş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenleri anma ve yas günü olması talebiyle Meclis’e gitti.
Aileler öncelikle Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’tan yetkililerle görüşerek bu taleplerini dile getirdi ve işçi ölümlerinin yer aldığı bir almanağı teslim etti.
İşçi aileleri daha sonra siyasi parti temsilcileriyle görüştü.
30’u aşkın ülkede anma günü
28 Nisan, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan edildi. 2013 yılı itibariyle bu gün dünyada 30’u aşkın ülkede resmi olarak “Anma ve Yas Günü” kabul edildi. Bu tarih 1914 yılında Kanada’da iş cinayetlerinde patron sorumluluğu olduğuna vurgu yapan bir hukuki kararın verilmiş olması sebebiyle iş güvenliği açısından önem teşkil ediyor.
Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre geçen yıl en az 1235 işçi hayatını kaybetti.
Kanun teklifi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da 28 Nisan’ın “İş cinayetinde hayatlarını kaybedenleri anma ve yas günü” olması için meclise kanun teklifi verdi.
Ata gerekçesinde “ILO’nun verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçi çalışırken hayatını kaybetmekte, her 15 saniyede bir 1 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmektedir. Aynı veriler, her gün yaklaşık 6 bin 3 yüz işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini göstermektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ve meslek odalarının araştırmaları ise bu sayının Türkiye için günde ortalama 3 ile 8 arasında değiştiğini ortaya koymaktadır” dedi.
(Bianet/ Yeşil Gazete)