Dünya

İrlanda borç çıkmazında

0

İrlanda içine düştüğü borç batağından kurtulmak için uluslararası yardım alıp almamayı tartışıyor. Şimdiye kadar yardım tekliflerini geri çeviren İrlanda’dan mali destek alacağına dair ilk sinyaller gelmeye başladı.

İrlanda ekonomisinin yeniden düze çıkabilmesi için gereken rakam tam olarak hesaplanamasa da, uzmanlar tutarının 60 ile 100 milyar euro arasında olduğunu tahmin ediyor. Uzmanlara göre, sadece zor durumdaki İrlanda bankalarının kurtarılması için yaklaşık 50 milyar euroya ihtiyaç var. Üstelik bu rakam daha da artabilir.

İrlanda’nın içinde bulunduğu durum ortak para birimi euronun istikrarı açısından Avrupa Birliği’ni hayli endişelendiriyor. Bu nedenle AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ihtiyaç duyduğu takdirde İrlanda için mali desteğin hazır olduğunu kaydetti. Barosso “Yardım mekanizmasını kabul etmesi için İrlanda’ya kesinlikle baskı yapmıyoruz. Ancak yardıma ihtiyaç duyulması halinde bu mekanizmanın hazır olduğunu ve İrlanda’nın kullanımına sunulacağını tekrarlıyorum” şeklinde konuştu. Özellikle İrlanda’daki bankacılık sektörünün büyük bir sorun teşkil ettiğinin altını çizen Barosso, güvenin yeniden sağlanması için bu konuyla bir an önce ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.

“Pahalıya mal olur”

AB ve IMF’nin 2008 yılında yaptığı 20 milyar euroluk yardımla iflasın eşiğinden dönen Macaristan’ın başbakanı Viktor Orban ise İrlanda’ya nasihat vermek istemediği, ancak gerekli adımların atılması için ne kadar geç hareket edilirse, krizin o kadar pahalıya mal olacağı yorumunu yaptı.

İrlanda’ya komşusu İngiltere’den de destek sözü geldi. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ülkesinin İrlanda’ya yardıma hazır olduğunu açıkladı. Osborne şöyle konuştu: “Yapacaklarımız İngiltere’nin ulusal çıkarlarına uygundur. İrlanda bizim en yakın komşumuz. İrlanda ekonomisinin başarısı ve istikrarlı bir bankacılık sistemine sahip olmamız İngiltere’nin yararınadır. Bu nedenle İngiltere, İrlanda’ya bu istikrarı sağlayacak adımları atması sırasında destek olmaya hazırdır.”

Henüz başvuru gelmedi

Öte yandan İrlanda’nın mali destek almak için henüz başvuruda bulunmadığını hatırlatan Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, böyle bir başvuru halinde Avrupa Merkez Bankası’nın, IMF’nin ve Euro para birimini kullanan diğer ülkelerin İrlanda’nın borçlarını geri ödeyebilme gücü ile Euro bölgesi için bir tehdidin söz konusu olup olmadığını inceleyeceklerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch de bankaları için mali yardım talebinde bulunmanın tamamıyla İrlanda’nın inisiyatifinde olduğunu ve başvuru durumunda Avrupa Merkez Bankası’nın risk yönetimi işlemlerini devreye sokacağını belirtti.

Brüksel’de dün düzenlenen AB maliye bakanları toplantısında bir açıklama yapan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise kimsenin tek başına hareket etmemesi gerektiğini, bunun tüm AB ülkeleri özellikle de Euro Bölgesi’ndeki ülkeler için geçerli olduğunu vurguladı. “Ülkeler euro para birimini kullanan diğer ortaklarını da düşünmeli” diyen Schäuble, İrlanda’nın Avrupa’dan kredi almaması halinde krizin diğer ülkelere de yayılacağının altını çizdi. Schäble, mayıs ayında oluşturulan 750 milyar euroluk AB yardım fonunu hatırlatarak bu paranın acil bir durumda bir an önce harekete geçilebilmesi için oluşturulduğunu vurguladı. (DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.