DünyaManşet

Irak’ta siyasi çözüme doğru

0

selim cuburiBBC’nin haberine göre Irak’ta 30 Nisan’da yapılan genel seçimlerin ardından siyasi tıkanıklığın aşılması yolunda ilk adım atıldı. Sünni bloğun adayı Selim Cuburi Meclis Başkanı seçildi.

Diyala vilayetinden Selim Cuburi 328 üyeli Meclis’te, geçerli 273 oyun 194’ünü aldı. Diğer aday Şuruk Abaycı’ya 19 çıkarken, 60 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Irak’ta milletvekilleri daha önce de iki kez Meclis Başkanı seçmek için toplanmıştı. Ancak bu oturumlar başkan seçilemeden son bulmuştu.

Cuburi’nin iki yardımcısından bir Kürt, diğer Şii olacak.

Irak Anayasası uyarınca Meclis’in 30 gün içinde Cumhurbaşkanı’nı seçmesi, Cumhurbaşkanı’nın da daha sonra 15 gün içinde meclisteki en büyük grubun liderine hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor.

Yine de Kürt Cumhurbaşkanı’nın ve Şii Başbakanı’nın bu sürede seçilip seçilemeyeceği belirsiz.

2006’dan bu yana görevi sürdüren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ülke içinden ve dışından artan baskılara karşın, partisinin seçimlerde ilk sırada yer aldığını vurgulayarak istifa etmeyeceğini söylemişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bekir ise Irak’ın “çökmüş” bir devlet olduğunu söyledi ve bu durumdan Maliki’yi sorumlu tuttu. Bakir Irak’ın üçe bölünmesi ve bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulması gerektiğini belirtti.
Tikrit’te askeri operasyon

Öte yandan Irak’ta siyasi cephede bu gelişmeler yaşanırken, ordu birlikleri Tikrit kentini geri almak için askeri operasyon başlattı.

Irak Savunma Bakanlığı, birliklerin günün ilk saatlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına saldırdıklarını duyurdu.

Reuters haber ajansına göre, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’i kentindeki çatışmalar güneydeki Şişin bölgesinde yoğunlaştı.

Irak güçlerinin stratejik bir yol üzerindeki Tikrit Hastanesi’ne ve IŞİD militanlarının tutsaklarını tutup yargıladıkları eski Başkanlık Sarayları’na doğru ilerledikleri bildiriliyor.

Ülkenin kuzeyinde ve batısında ilerleyen İŞİD militanları, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’dan sonra 11 Haziran’da da Tikrit’i ele geçirmişti.

Irak’ta tüm siyasi grupların destek vereceği bir hükümetin kurulması, Sünni bir örgüt olan IŞİD’le mücadele açısından hayati önemde görünüyor.

 

( BBC Türkçe )

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.