DünyaManşet

Irak’ta Başbakanlık görevi Haydar İbadi’ye

0

haydar ibadiIrak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Şii İttifakı adayı Haydar İbadi’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Nuri Maliki’nin dün akşam devlet televizyonunda cumhurbaşkanının kendisini görevlendirmeyerek anayasayı ihlal ettiğini açıklaması üzerine Maliki yanlısı askeri güçler Bağdat’ta birçok bölgeyi kuşatmaya aldı.

Maliki’nin bu hamlesi Cumhurbaşkanı Mahsum’un, Maliki’yi değil, Şii İttifak’ın adayı İbadi’yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi ile başarısız kaldı. Maliki karşıtı ittifakın adayına Kürdler ve Sünnilerin de destek vermesi bekleniyor.

Parlamentoda 92 milletvekiline sahip Maliki’nin Irakiye Bloku’nun karşısında yer alan ve yine Şiilerden oluşan Irak Ulusal Şii İttifakı’nın 75 milletvekili var. Şii ittifakın, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi’yi Maliki’ye karşı başbakan adayı olarak göstermesi Maliki’ye Şiilerin de sırtını döndüğünü ve yalnız kaldığını gösteriyor. Zira İbadi’ye Sünniler ve Kürdlerin de destek vermesi bekleniyor. Bu destekle de milletvekili sayısı Maliki’nin sahip olduklarından daha fazla olacak.

Irak’ta en büyük Sünni blok olan Muttehidun Koalisyonu’nun Başkanı Usame Nuceyfi de Maliki karşıtı cephede yer alıyor. Nuceyfi, Maliki’nin Yeşil Bölge’yi kuşatma altına alması sonrası yaptığı açıklamada, görev süresi biten Başkan Nuri Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmaya çalışmasının Irak’ı bölme ve iç savaş çıkarma çabası olduğunu söyledi.

Irak Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi’yi başbakan adayı olarak gösteren Şii Ulusal İttifakı çatısı altında Mukteda Sadr liderliğindeki Ahrar Hareketi, Ammar Hekim başkanlığındaki Irak Yüksek İslam Konseyi, Fazilet Partisi ve Reform Akımı bulunuyor. Bu partilerin meclisteki milletvekili sayısı 75. Bu haliyle Maliki karşıtı Şii İttifak, 92 milletvekili olan Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu’nun gerisinde kalıyor.

Ancak özellikle Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Maliki’nin içinde bulunduğu bir hükümette bulunmayacaklarını açıklaması dolayısıyla, 62 milletvekili olan Kürd İttifakı’nın da Maliki karşısındaki Şii İttifak’a destek vermesi bekleniyor.

Bu durumda 75 milletvekili olan Şii İttifak ve 62 milletvekiline sahip Kürd İttifakı’nın toplam vekil sayısı 137’ye çıkıyor ve Maliki’nin başında bulunduğu koalisyonu geride bırakıyor. Kürd ve Şii İttifakı’na 72 milletvekili bulunan Sünni, Türkmen ve seküler koalisyonların da destek vermesi durumunda ise bu fark iyice açılıyor.

 

BasNews Haber Merkezi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.