Irak ve Suriye‘ye sınır ötesi operasyon yetkisinin iki yıl, Lübnan‘a ise bir yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi.
Irak ve Suriye’ye ilişkin tezkereye CHP ve HDP’li milletvekilleri “hayır” oyu kullanırken, AKP, MHP ve İYİ Parti’den “evet” oyu geldi. Lübnan tezkeresinde ise CHP “evet” oyu verdi.
Tezkerede ne yazıyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla Meclis Başkanlığı’na gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde PKK/PYD-YPG’nin Suriye’de bölücü faaliyetler yürüttüğü belirtilerek bunun Türkiye açısından tehdit olduğu vurgulanıyor.
Irak’ta PKK ve DEAŞ (IŞİD) unsurlarının varlığını sürdürmesinin “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğu” belirtiliyor.
Tezkerede, “Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde de PKK/PYD-YPG ve IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin ulusal güvenliğe ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürdükleri” ifade ediliyor.
‘İdlib’te risk devam ediyor’
İdlib‘te, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği belirtilen tezkerede şunlar söyleniyor:
“Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.”
Tezkerede Türk askerlerinin Irak ve Suriye’deki görev süresisinin 30 Ekim 2021’den itibaren 2 yıl uzatılması istendi.
Lübnan tezkeresinde de Lübnan’la ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik şartları da göz önünde tutularak TSK unsurlarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve TBMM kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2021’den itibaren sürenin 1 yıl daha uzatılması talep edildi.