Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri kabul edildi

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkere  AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. Lübnan tezkeresine CHP de destek oldu. 

Irak ve Suriye‘ye sınır ötesi operasyon yetkisinin iki yıl, Lübnan‘a ise bir yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi.

Irak ve Suriye’ye ilişkin tezkereye CHP ve HDP’li milletvekilleri “hayır” oyu kullanırken, AKP, MHP ve İYİ Parti’den “evet” oyu geldi. Lübnan tezkeresinde ise CHP “evet” oyu verdi.

Tezkerede ne yazıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla Meclis Başkanlığı’na gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde PKK/PYD-YPG’nin Suriye’de bölücü faaliyetler yürüttüğü belirtilerek bunun Türkiye açısından tehdit olduğu vurgulanıyor.

Irak’ta PKK ve DEAŞ (IŞİD) unsurlarının varlığını sürdürmesinin “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğu” belirtiliyor.

Tezkerede, “Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde de PKK/PYD-YPG ve IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin ulusal güvenliğe ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürdükleri” ifade ediliyor.

‘İdlib’te risk devam ediyor’

İdlib‘te, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği belirtilen tezkerede şunlar söyleniyor:

“Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.”

Tezkerede Türk askerlerinin Irak ve Suriye’deki görev süresisinin 30 Ekim 2021’den itibaren 2 yıl uzatılması istendi.

Lübnan tezkeresinde de Lübnan’la ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik şartları da göz önünde tutularak TSK unsurlarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve TBMM kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2021’den itibaren sürenin 1 yıl daha uzatılması talep edildi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR