Dünya

Irak senaryosu şimdi de Suriye’de yayında

0

Suriye’de nükleer silah üretimi için tasarlanmış yeni bir tesis bulunduğu iddia edildi. İsmini açıklamayan eski bir BM müfettişi, tesisin uranyum üretimi için kurulduğunu hatta atom bombası üretimi arayışının da bulunduğuna dair işaretlere rastlandığını savundu. Bilindiği gibi Irak İşgali öncesinde de böyle “iddialar” gündeme gelmiş, işgal sonrasında ise bunların doğru olmadığı teker teker itiraf edilmişti.

BM müfettişlerinin El Hasakah kentinde olduğunu belirlediği, daha önce varlığı bilinmeyen tesisin, Suriye’nin nükleer silah üretimi konusunda Pakistan’daki nükleer silah üretiminin babası olarak kabul edilen Pakistanlı bilimadamı Abdül Kadir Han ile birlikte çalıştığı şüphelerini güçlendirdiği bildirildi.

Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (UAEK) çalışmaları hakkında bilgi sahibi üst düzey bir diplomat ile eski bir BM müfettişi isimleri gizli kalmak koşuluyla yaptıkları açıklamada, tesisin nükleer silah üretimi için tasarlanmış olduğuna dikkati çekti.

‘LİBYA’DAKİ TESİSE BENZİYOR’
Tesisin tasarımının, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Han’ın rehberliğinde nükleer silah üretme amacıyla Libya’da inşa ettirdiği tesisle büyük benzerlik gösterdiğine işaret eden yetkililer buna karşın, BM müfettişlerinin şu an bir pamuk eğirme fabrikası görünümünde olan tesisin herhangi bir zamanda nükleer üretim için kullanıldığına ilişkin bir işarete rastlamadıklarını kaydetti. Yetkililer, tesisin uranyum üretimi için kurulmuş olsa bile bu planlardan daha sonra vazgeçildiğinin anlaşıldığını ifade etti.

İsrail savaş uçaklarının 2007 yılında Suriye’deki plütonyum ürettiğinden şüphelenilen bir reaktörü bombaladığını hatırlatan yetkililer, bina ile Libya’daki tesis arasındaki tesadüfi olması mümkün olmayan benzerliğin, Suriye’nin plütonyumun dışında uranyum yoluyla da atom bombası üretme arayışı içinde bulunduğunu gösterdiğine işaret etti.

Yetkililer, ayrıca UAEK’nın, Han ile Muhiddin İsa adlı Suriyeli bir yetkili arasındaki yazışmaları ortaya çıkardığını söyledi. Muhiddin’in, Pakistan’ın 1998 yılında yaptığı başarılı nükleer denemenin ardından başlattığı yazışmalarda Han’ın laboratuvarını ziyaret etme isteğini dile getirdiği ve bilimsel işbirliği önerisinde bulunduğu belirtildi.

Han 2004 yılında televizyonda yaptığı bir açıklamada, İran, Kuzey Kore ve Libya’ya nükleer silah teknolojisi satılması konusunda çalışmaların bulunduğunu itiraf etmiş, ancak Suriye’den bahsetmemişti. Daha sonra yaptığı açıklamada ise Han, Pakistanlı yetkililerin söz konusu itiraflarda bulunması için kendisine baskı yaptıklarını öne sürmüştü.

SURİYE HÜKÜMETİ SESSİZ
Eski BM müfettişi, Los Angeles Times gazetesinin 2004 tarihli bir haberinde, Suriye hükümetinin Han’ın bu ülkeye en az bir ziyarette bulunduğu konusunda UAEK’yı bilgilendirdiğinin görüldüğünü kaydetti.

Daha sonra Arap Uluslararası Üniversitesi’nde dekan olarak görev yaptığı belirlenen İsa’ya ulaşılamadığı bildirilen haberde, nükleer silah üretme arayışında olduğu iddialarını sürekli olarak reddeden Suriye hükümetinden de henüz konu hakkında bir yorum gelmediği belirtildi. Haberde, UAEK yetkililerinin El Hasakah’daki tesisi ziyaret etmek için Suriye hükümetine yaptığı başvurunun da yanıtsız kaldığı kaydedildi.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.