"İnternete Kelepçe"ye Tepki Yağıyor: İP Takip Merkezi

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde “IP Takip Merkezi” kurulması yönündeki çalışmalara tepki gösterdi.

Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medyada yer alan haberlere göre, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının ortak çalışması sonucunda, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak “IP Takip Merkezi” ile zararlı yayın barındıran sitelere hızlıca müdahalenin amaçlandığını belirterek, böylece Takip Merkezine, yargı kararına gerek kalmaksızın önce sitenin yayınını durdurma, ardından yargı kararı çıkarma yetkisi verilmesi planlandığını iddia etti.

Projenin hayata geçmesi durumunda polisin yargı alanına müdahalesine yol açılarak, haberleşme ve düşünce özgürlüğüne darbe vurulmuş olacağını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:

“Anayasa’nın 2. Maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni Hukuk Devleti olarak tanımlamış, 22. Maddesi ise ‘Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz’ hükmünü getirmiştir.

Haberleşme hürriyeti Anayasa ile teminat altına alınmışken, internet sitelerinin yayın izninin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verilmesi ile Anayasal düzenlemeler ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edilmesinin yanında, suç trafiğinin genelleştirilmesine ve keyfi uygulamalara zemin hazırlanacaktır. Uygulama ile suçu sabitlenmeyen bir çok kişi ve kurumun cezalandırılması ve mağdur edilmesi söz konusu olacaktır.

Tüm baskıcı rejimler güvenlik veya bunun gibi masum görünen nedenlere dayanarak özgürlüklerin kısıtlanmasıyla başlamıştır. Çağın en önemli iletişim mecralarından internetin başına polisi getirmek, demokrasimiz için sadece kaygılara yol açmaktadır.”

Kalyoncu, haberleşme özgürlüğüne darbe vuracağı ve sübjektif uygulamalara zemin hazırlayacağı gerekçesiyle çalışmanın gündemden kaldırılmasını istedi. (CNN)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR