‘İnternet erişimi için toplanan Evrensel Fon’da 1.4 milyar TL kayıp’

CHP'li Murat Emir, Evrensel Hizmet Fonu’nda 2019 yılında GSM operatörlerinden 1.5 milyar TL toplandığını, ancak bu paranın yaklaşık 1.4 milyar TL’sinin kayıp olduğunu söyledi. Emir, 'Binlerce öğrenci internet ve bilgisayara erişimi olmadığı için eğitim hakkından yoksun kalırken toplanan paranın yüzde 95’inin izi yok' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, “her yurttaşa eşit internet” amacıyla Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan bütçenin kullanımına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun  yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. 

Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından 2005 yılında Evrensel Hizmet Fonu kurulduğunu hatırlatan Emir, 15 yıldır GSM operatörlerinin her yıl gelirlerine oranla belirli miktarlarda Evrensel Hizmet Fonu’na para aktardıklarını kaydetti.

‘Fondaki 11 milyar TL’nin nerede olduğu bilinmiyor’ 

Fonun, köylerde ve kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşlara sunulacak internet ve elektronik haberleşme hizmetlerinde kamu yatırımlarının devam ettirilebilmesi amacıyla kurulduğunun altını çizen Emir şunları söyledi:

Murat Emir.

Bu kapsamda GSM operatörlerinin her yıl gelirlerinin bir kısmını aktardığı fon için farklı gelir kalemleri de oluşturuldu. 2005 yılından beri bu fonda biriken paranın 11 milyar TL’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ancak, son birkaç yıldır bazı kırsal bölgelerde kurulan baz istasyonları haricinde, bu paranın nereye harcandığına dair kamuoyuna net bir açıklama yapılmıyor” 

‘Yalnızca 76 milyon TL’si harcanmış’

Geçtiğimiz yıl GSM operatörlerinden toplanan paranın 1 milyar 562 milyon 747 bin TL’yi bulduğunu hatırlatan Emir, şöyle konuştu:

Bu gelirin yalnızca 76 milyon 169 bin 457 TL’si harcanırken geriye kalan 1 milyar 486 milyon 577 bin TL’nin nereye harcandığı bilinmiyor ve hiçbir yerde izine rastlanmıyor. Harcama kalemlerine bakıldığında da 76 milyon TL’lik harcamanın yalnızca 16.5 milyon TL’sinin mobil ve sabit haberleşme hizmetleri için harcandığı görülüyor. Harcamaların geriye kalan 59.6 milyon TL’si ise, sayısal yayıncılık faaliyetleri adı altında İstanbul’daki Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’ne aktarılmış. Yani, sadece bir yılda operatörlerden ‘eşit internet’ hizmet için 1.5 milyar TL toplamışlar ama paranın yalnızca yüzde 5’ini harcamışlar. O paranın büyük kısmı da Televizyon Kulesi’ne gitmiş, 1.5 milyar TL’nin yüzde 95’inin ise izi yok.”

MEB kullanmalı

Pandemi döneminde binlerce öğrencinin internet ve bilgisayara erişimi olmadığı için uzaktan eğitime devam edemediğini belirten Emir, “Özellikle bu dönemde söz konusu fonun, yasanın amacına uygun bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaçları için kullanılması gerekiyor ancak, toplanan paradan eser yok” dedi.

2005 yılından bu yana Evrensel Hizmet Fonu kapsamında ne kadar para toplandığını soran Emir, önergesinde şu soruları da yöneltti:

  • Evrensel Hizmet Fonu uygulaması kapsamında 2005 yılından bu yana tam olarak ne kadar gelir elde edilmiştir. Bu gelirin, yıllara göre dağılımı nedir?
  • Evrensel Hizmet Fonu’ndan bugüne kadar hangi hizmetler için ne kadar para harcanmıştır? Söz konusu fondan, evrensel hizmet kapsamı dışında bir harcama yapılmış mıdır? Yapıldıysa, hangi hizmetler için ne kadarlık bir harcama yapılmıştır?
  • GSM operatörlerinden Evrensel Hizmet Fonu için toplanan paralar, hangi hesapta tutulmaktadır?
  • 2019 yılında 1.562.747.081 TL Evrensel Hizmet Geliri elde edilirken bunun yalnızca 76.169.457,67 TL’sinin harcandığı anlaşılmaktadır. Geriye kalan 1.486.577.623,33 TL’lik miktar nereye harcanmıştır?
  • Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim yapılırken ve evlerinde internet ile bilgisayar imkanı bulunmadığı için birçok öğrencinin derslere giremediği haberleri gündeme gelirken, söz konusu fondan bu ihtiyacın giderilmesine yönelik bir harcama yapılması planlanmakta mıdır?”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR