Taşeron çalıştırıldıkları için greve çıkan Uluslararası Af Örgütü Yüzyüze Projesi çalışanları, Af Örgütü’nün greve ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi.
Uluslararası Af Örgütü’nün Yüzyüze Projesi kapsamında çalışan 15 kişiden 13’ünün greve çıkmasının ardından, örgüt tarafından yapılan açıklamada, “Projenin özelliği nedeniyle bir insan kaynakları firmasından hizmet alımı temin edilmektedir.” denildi. Greve çıkan Yüzyüze Projesi çalışanları, “İnsan hakları için taşerona hayır” diyerek Af Örgütü’nün yaptığı açıklamaya yanıt verdi.
Af Örgütü’nün projenin başlangıcından bu yana taşeronla çalışıldığını ileri sürmesini de yalanlayan grevdeki çalışanlar, projenin başlangıcında taşeron olmadığını, sonraki süreçlerde projenin taşeron şirkete devredildiğini belirttiler.
“Af Örgütü’nün belirttiği; insan kaynakları şirketi, ajans, hizmet alımı gibi isimlendirmeler taşeronun dolaylı ifadelerinden ibarettir.” denilen açıklamanın tamamı şöyle:
“Uluslararası Af Örgütü’nde, taşeronda çalıştırılan ‘yüzyüzeciler’ olarak 1 Haziran 2017 tarihinde Taşerona Hayır talebiyle başlattığımız grev 6.Gününde devam etmektedir. Bu süreçte bizi desteklemekte olan insan haklarına duyarlı kamuoyuna teşekkür ederiz. Grevimizin 6. Gününde, (06.06.2017) Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin yapmış olduğu basın açıklamasına ilişkin görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz.
“Af Örgütü, yapmış olduğu açıklamada eylemimize saygı duyduğunu ve sendikalı olma hakkımızı desteklediğini beyan etti. Ayrıca kendi sorumluluklarının farkında olduklarını da ifade eden kuruluş, bizlerle hemfikir olduğunu açıkladı. Fakat yine aynı açıklamada birtakım tutarsızlıklar olduğunu belirtmek isteriz. Af Örgütü yetkilileri, ‘yüzyüze’ projesini taşeron eliyle sürdürme gerekçesini ‘projenin özelliğine’ bağlamaktadır. Aynı zamanda çalışma koşullarının düzeltilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen Af Örgütü yetkilileri, bir yandan da projenin baştan beri bu şekilde kurgulandığını söyleyerek bu tutarsızlığı derinleştirmektedir.
“Proje için belirtilen özelliklerden olan; projenin esnek saatlerde yürütülmesi, çalışanların çoğunluğunun öğrenci olması, yarı zamanlı çalışması gibi durumlardan hiçbiri taşeron uygulamasının gerekçesi olamaz. Ayrıca ‘yüzyüze’ projesinin başlangıcından bu yana taşeron eliyle yürütüldüğü iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. 2011 yılında başlayan projeyi Uluslararası Af Örgütü herhangi bir taşeron şirketle anlaşmadan başlatabilmiş ve yürütebilmiştir. Sonraki dönemlerde taşerona devretmiştir. Af Örgütü’nün belirttiği; insan kaynakları şirketi, ajans, hizmet alımı gibi isimlendirmeler taşeronun dolaylı ifadelerinden ibarettir. Yüzyüze projesinin, Af Örgütü’nün diğer şubelerinde de taşeronda yürütülmesi bu durumu meşru kılmadığı gibi mevcut durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca yüzyüze projesinin diğer kuruluşlar tarafından yıllardır bu şekilde sürdürülmesi taşerona karşı mücadelenin aciliyetini göstermektedir.
“Yüzyüze projesinin taşeron sistemiyle sürdürülemeyeceği gerçeği ortadadır. Uluslararası Af Örgütü’nden talebimiz yüzyüze projesi de dahil olmak üzere bütün projelerinde taşeron sistemine son vererek çalışanlarının sendikal güvenceleri sağlamak için somut adımlar atmasıdır. İnsan hakları için Taşerona Hayır!
Uluslararası Af Örgütü Yüzyüze Çalışanları”
Af Örgütü’nün açıklaması
Uluslararası Af Örgütü, Yüzyüze Projesi çalışanlarının grevi hakkında, Bianet’e şu açıklamayı yapmıştı:
“Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ‘Yüzyüze’ projesini 2011 yılından bu yana sürdürmektedir. Projenin özelliği nedeniyle bir insan kaynakları firmasından hizmet alımı temin edilmektedir. Proje kapsamında yarı zamanlı çalışan Yüzyüze projesi çalışanları, kamuya açık alanlarda çalışmalarımıza destek vermek isteyen insanlara erişerek bültenimize abonelikler gerçekleştirmektedir.
“Yüzyüze ekibinin her yeni üyesine işe alım aşamasında çalışma koşulları hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Çalışmalar son altı yıldır hiçbir değişikliğe uğramadan aynı şekilde sürdürülmüştür.”
Uluslararası Af Örgütü hakkında
216 ülke ve bölgede faaliyet gösteren Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), insan haklarına saygı gösterilmesi, insan hakları ihlallerinin engellenmesi ve bu hakların korunması için çalışıyor.
UAÖ, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından kabul edilen insan haklarını referans alarak çalışmalarını yürütüyor.
Mülteci hakları, ifade ve toplanma özgürlüğü, kadın hakları, cezasızlık, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, LGBTİ+ hakları gibi birçok alanda çalışma yürüten UAÖ, imza kampanyaları ve acil eylemlerle insan hakları ihlalleriyle mücadele ediyor.
(Yeşil Gazete)