Sivil Toplum

İnşallah LGBT başbakanımız olacak, olmalı

0

LGBT örgütler Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ayrımcı açıklamasına tepki gösterdi.

SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri yaptıkları açıklamalarda, Belediye Başkanı Gökçek’i, LGBT haklarını görmezlikten gelmekle eleştirdiler.
Ankara’da kurulmuş olan Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği ortak yaptıkları açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in LGBT bireylere yönelik ayrımcı açıklamasını kabul etmeyeceklerini belirttiler ve şöyle dediler:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sarf ettiği sözlerle Melih Gökçek, Ankaralı LGBT bireylere yönelik sorumlu olduğu hizmette apaçık ayrımcılık yapacağını ilan etmiştir.”
2 Nisan (2012) akşamı bir televizyon programında Okan Bayülgen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e şu soruyu sordu; “Bizim ne zaman gey belediye başkanımız olacak?” Bu soru karşısında şaşıran Melih Gökçek ise şu cevabı verdi; “Tabii bizim kendimize göre bir yaşam tarzımız, örfümüz geleneklerimiz var. Oralar çok daha farklı bir noktada… İnşallah bizim Türkiye’de gey belediye başkanı olmayacak ve olmamalı.”
SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) yaptığı açıklama ise şöyle: “Melih Gökçek’in “gey belediye başkanı olmayacak olmamalı” söyleminin demokratik bir tutum olmadığını savunuyor, dindar bir başbakan olabildiği gibi gey bir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olabileceğinin de altının çizilmesini istiyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü memnuniyetle dile getirmek istiyoruz.”
Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri ise “Genel Ahlak”, “Türk Aile Yapısı”, “Örf ve Adet”, “Töre” gibi muğlâk ifadelerin Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) varoluşu sürekli görmezden gelmekte yetmediğinde LGBT bireylere yönelik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırmak için kullanılan araçlar olduğuna dikkat çektiler.
Melih Gökçek’in LGBT bireylerin seçme ve seçilme haklarının gasp edilebileceğini ifade etmiş olduğunun altını çizen Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, “LGBT bireylerin kendisi için eşit yurttaşlar olmadığını gözler önüne sermiştir” dediler.
“Gey Belediye başkanı” tartışmalarının dönem dönem medyada gündeme geldiğini hatırlatan Kaos GL ve Pembe Hayat Derneklerinin ortak yaptıkları açıklama şöyle:
“Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri olarak kişilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına uğramadan eşit fırsatlara erişiminin sağlanmasını, seçme ve seçilme özgürlüğünü engellenmeden kullanabilmesi gerektiğini savunuyoruz. Belediye başkanlarının cinsel yönelimleri, cinsiyet kimlikleri ile değil, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarına sahip çıkıp çıkmadığı ile ilgileniyoruz. Toplumun farklı kesimlerinin sorunlarına sahip çıkma ve yerel yönetim düzeyinde bu sorunlara çözüm üretme açısından Gökçek’e baktığımızda böyle bir “belediye başkanı” olmaz, olmamalı diyoruz.
SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) ise Melih Gökçek gibi düşünenlere “Evet, biz varız buradayız. İnşallah gey, lezbiyen, biseksüel veya trans bir Ankara ya da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız hatta bir başbakanımız olacak, olmalı!” açıklaması yaptı.
(Kaos GL)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.