Dünyaİklim ve EnerjiManşet

İngiltere, birçok tarım arazisinde güneş paneli yapımına kısıtlama getirmeyi planlıyor

0
DCIM100MEDIADJI_0117.JPG

The Guardian‘ın özel haberine göre İngiltere çevre bakanı, tarım arazisi tanımını genişleterek çoğunda güneş güneş enerjisi çiftliklerini yasaklamayı hedefliyor.

Helena Horton‘un aktardığına göre, yeni çevre sekreteri Ranil Jayawardena, tarım arazilerine güneş panellerinin yerleştirilmesine karşı ve bunun gıda üretimini artırma ve büyüme hedeflerini baltaladığını savunuyor.

Bu amaçla, hükümet kaynaklarının söylediğine göre Jayawardena bu amaçla, yetkililerinden çiftçiliğe ayrılmış “en iyi ve çok yönlü” arazi sınıflandırmasını (BMV)  yeniden tanımlamalarını istedi.

İngiltere’de araziler 1’den 5’e kadar derecelendiriliyor ve şu anda BMV sınıflandırması 1’den 3a’ya kadar olan dereceleri içeriyor.

İstenen yeni tanımlamaya göre ise orta ila düşük olarak adlandırılan 3b kategorsiindeki araziler de bu kapsama alınacak. Bu da, bu arazilerde güneş paneli yapımının kısıtlandırılması anlamına gelecek.

Öte yandan şu anda, çoğu güneş enerjisi çiftliği 3b arazi üzerine inşa edilmiş ya da  planlanmış durumda. Bu nedenle bu hareket, yenilenebilir enerji kaynağındaki çoğu yeni ilerlemeyi ortadan kaldıracak.

3b arazilerin bu kapsama alınması, İngiltere’nin arazi alanının yaklaşık yüzde 41’inde ve tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 58’inde güneş enerjisi çiftliğini yasaklamak anlamına geliyor. 4’üncü ve 5’inci sınıf arazilerin ise çoğu, güneş enerjisi altyapısı için uygun olmayan yüksek araziler.

Çevre Bakanlığı yetkilileri, iddialara ilşkin görüşü sorulduğunda ‘hükümetin doğayı korumak ve net sıfır ulaşırken  çiftçiliği ve ekonomik büyümeyi desteklemek için seçenekler aradığını’ söyledi ve iddayı reddetmedi.

Geçen hafta Muhafazakar parti konferansında yaptığı konuşmada başbakan Liz Truss, “büyüme karşıtı koalisyon” dediği yeşil kampanyacılardan oluşan bir “düşman” listesi çıkardı. Ancak yeşil kampanyacılar şimdi, yenilenebilir enerji inşasının engellenmesinin, aslında hükümetin böyle bir grubun parçası olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Solar Energy UK ticaret derneği başkanı Chris Hewett şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Birleşik Krallık güneş enerjisi sektörü, büyük planlama kurallarını ucuz, yerli enerjinin önüne koyma girişimleriyle alarma geçti. Güneş enerjisi pek çok ihtiyaca ve politika talebine cevaptır: Enerji faturalarını azaltır, enerji güvenliği sağlar, büyümeyi hızlandırır ve kırsal ekonomilere yardımcı olur. Jayawardena’nın güneş enerjisi çiftliklerine muhalefeti ise onu kesinlikle ‘büyüme karşıtı koalisyon’un bir parçası yapıyor.”

Green Alliance adlı düşünce kuruluşunun politika direktörü Dustin Benton da şunları söylüyor:

“En iyi ve en çok yönlü tarım arazisini, sadece güneş çiftliklerini engellemek için, yüksek kaliteli olmayan toprakları içerecek şekilde yeniden tanımlamak garip olur. Bu kulağa ‘büyüme karşıtı koalisyon’un uygulayabileceği bir taktik gibi geliyor.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.