İnci kefallerinin ölüm nedeni hakkında araştırma başlatıldı

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefallerinin öldüğü Bendimahi Çayı'nda inceleme yapan ekipler sudan ve ölen balıklardan numune aldı.

Van Gölü‘nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu sırasında yaşanan ölümlerin nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi‘nden uzmanlar, balık ölümlerinin yaşandığı Bendimahi Çayı‘nda inceleme yaptı.

Suyun sıcaklık, oksijen ve tuz parametrelerini ölçen ekipler, sudan ve ölen balıklılardan numune aldı.

‘Numuneler detaylı şekilde inceleniyor’

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada aldıkları numuneleri detaylı şekilde inleyeceklerini söyledi.

Balık göçünün yaşandığı bölgede sürekli denetim yaptıklarını anlatan Demir, balık ölümlerinin kesin nedenini belirledikten sonra açıklayacaklarını dile getirdi.

Fotoğraf: AA

‘Diğer canlılar da ölüyor’

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı da balıkların üreme faaliyetini gerçekleştirdikten sonra öldüklerini tespit ettiklerini aktardı. Derede farklı balık türlerinin de yaşadığını ifade eden Atıcı, şunları söyledi:

İnci kefali dışındaki diğer canlılarda herhangi bir ölüm gözlemleyemedik. Bu da bize suda bir kimyasal etki olmadığını gösteriyor. İnci kefallerinden büyük bireylerin yaşlarının ilerledikçe düşen kondisyonlarına bağlı olarak ölümlerin gerçekleştiğine kanaat getirdik. Sularla ilgili gerekli numuneler alındı, laboratuvarda gerekli analizleri yapılacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR