DünyaManşet

IMF: Afganistan ekonomisi bu yıl yüzde 30’a varan bir küçülme yaşayabilir

0

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ortadoğu ve Orta Asya’ya ilişkin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu‘nda Afganistan ekonomisinin bu yıl yüzde 30’a varan bir küçülme yaşayacağı tahmininde bulundu.

Ayrıca bu durumun da komşu ülkeler, Türkiye ve Avrupa‘yı etkileyecek bir mülteci krizine neden olabileceğini de ekledi.

‘Bölgenin ötesinde de ciddi sonuçlar doğabilir’

IMF, Taliban‘ın yönetimi ele geçirmesiyle zor günler geçiren Afganistan’daki karışıklığın ekonomik açıdan ve güvenlik bakımından etkilerinin sadece bu bölgede değil, bu bölgenin ötesinde de ciddi sonuçlar doğurmasının muhtemel olduğunu duyurdu.

Raporda, Afganistan’daki durumun komşu ülkeler, Türkiye ve Avrupa’ya yönelik sığınmacı sayısında artışa neden olabileceği ifade edilirken, “Büyük çaptaki bir sığınmacı akını, sığınmacıları ağırlayan ülkelerde kamu kaynaklarına ağır bir yük getirebileceği gibi işgücü piyasalarındaki baskıyı artırabilir ve sosyal gerilimlere neden olabilir” de denildi. Uluslararası toplumun da söz konusu ülkelere yardımcı olması gerektiği belirtildi.

‘İnsani krize neden olabilir’

Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından ülkeye insani yardım dışındaki yardımların kesildiği ve yabancı varlıkların da büyük oranda dondurulduğu hatırlatılarak,  Afganistan’ın yardıma dayalı ekonomisinin “ciddi mali ve ödemeler dengesi krizleriyle” de karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Raporda, “Düşen yaşam standartlarının milyonlarca insanı yoksulluğa itme tehdidi” bulunduğu ve bunun da bir insani krize neden olabileceği kaydedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.