İmara açılan Orhaniye Kışlası’nda doğa ve tarih talan ediliyor

Beşiktaş'ın Mecidiye Mahallesi'nde bulunan Orhaniye Kışlası'nda inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Doğanın ve tarihin tahribatına şahit olan Mecidiye Mahallesi sakinleri endişelerini dile getirerek yetkililere seslendi.

İstanbul‘daki askeri araziler 15 Temmuz  2016’daki darbe girişiminin ardından ‘askeri alanların şehir dışına taşınması’ kararı doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmaya başlandı.

Bu alanlardan biri olan Beşiktaş ilçesinin Mecidiye Mahallesi‘ne bağlı Orhaniye Kışlası‘nın 19 bin metrekarelik bölümü 2023 yılının ocak ayında imara açtı.

İBB imar planının iptali için dava açtı

Doğal sit alanı statüsündeki bölgenin 13 bin 452 metrekaresinin gelişme konut alanı planlanırken 483 metrekarelik alanın ise sosyal kültürel tesis alanı olması kararlaştırıldı. İmara açılan alanlarda inşaat oranı 1,5 yükseklik ise beş kat olarak belirlendi.

14 Haziran 2022 tarihli İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla askeri alan dışına çıkarılan parseller tarihi sit alanı olmaktan da çıkarıldı.

18 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) imar ve şehircilik daire başkanı Gürkan Akgün, inşaat oranının ve bina yüksekliğinin çevre yapılaşma koşullarına göre yüksek olduğunu ve inşaatın bölgeye ek nüfus ve trafik yoğunluğu getireceğini gerekçe göstererek imar planının iptali için dava açıldığını bildirdi.

İnşaat çalışmaları başladı

2016 yılında kışlanın çevresi içeri görünmeyecek şekilde alüminyum levhalarla kapatılmıştı. Palanga Caddesi üstünde ise iş makinelerinin girebileceği genişlikte bir kapı bulunuyordu.

Bayramdan hemen önce kışla duvarı yıkıldı ve Palanga Caddesi üstüne ikinci kapı açıldı. Çopur Ahmet Sokak üstünde kışla arazisinde yer alan tescilli tarihi eser niteliğindeki askeri depo binasının yanınaysa insanların geçebileceği genişlikte bir kapı açılarak elektrik hattı çekildi.

15 Haziran tarihinde cadde üzerindeki kapıların önüne şantiye girişi ve iş makinesi uyarı tabelaları asıldı. İş makinaları ve inşaat malzemesi taşıyan kamyonlar kışla arazisine giriş yapmaya başladı.

Kışladaki camların kesilmeye başlandığını gören bölge halkı, 639/185 Ada/Parsel numaralı alanda hafriyat kamyonlarının ve dozerlerin gece gündüz çalıştığını bildirdi.

2 Temmuz’da çekilen bir fotoğraf, askeri bölgenin eğitim alanındaki tahribatı gözler önüne seriyor. Bölge sakinlerinden biri, on dakika içinde dokuz hafriyat kamyonunun inşaat alanından çıktığını ve iki beton kamyonunun da alana girdiğini söyledi.

Ancak inşaatın niteliğini bildiren herhangi bir tabela bulunmuyor.

İnşaat çalışmalarının bulunduğu bölgede 2. Abdülhamid döneminden kalma bir çeşme, Musevi mezarlığına ait kalıntılar ve tarihi eser niteliğindeki askeri depo binası bulunuyor.

‘Tarihi alan ve doğa talan ediliyor’

Tarihi alanların ve doğanın tahrip edilmesi konusunda endişelerini dile getiren Mecidiye Mahallesi sakinleri, İstanbul’un zaten az sayıda kalmış yeşil alanlarından birinin daha talan edilmesine karşı çıkıyor. Kamuoyunu da askeri arazinin ranta açılmasına karşı ses çıkarmaya davet eden mahalle sakinleri, otoriteleri göreve davet ediyor.

Eski CHP genel sekreteri Gürsel Tekin de imara açılan askeri alana tepki göstererek “2. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve Beşiktaş’taki Orhaniye Kışlası sınırları içinde yer alan 2018 yılında azınlık vakfına devredilen, Musevi Mezarlığı‘nın ve Yıldız Parkı’nın ortasındaki 19 bin metrekare büyüklükte arazi şu an hafriyat kamyonlarının istilası altında. Çevre ve Şehircilik Bakanları değişmiş ne olacak? Rantçı zihniyet hiç değişmemiş” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR