ManşetTürkiye

İmamoğlu’nun dört yıllık hapis istemiyle yargılandığı dava ertelendi

0

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada savcı en üst sınırdan dört yıl bir ay ceza ve siyasi yasak istedi. Dava 14 Aralık’a ertelendi.

Duruşma sırasında reddi hakim talebini reddeden mahkeme heyeti, kararda ise talebin ilgili merciye gönderilmesine hükmetti.

Duruşmaya katılmak isteyen CHP’li vekiller ve çok sayıda partili Kartal Adliyesi‘ne geldi. Kartal Kaymakamlığı, dava nedeniyle Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki alanlarda toplanma ve basın açıklaması yasağı ilan etti.

Yasağa gerekçe olarak “toplanmaların genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu” iddiası öne sürüldü. Adliye çevresinde de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı. Duruşma salonunun önü de bariyerler ve çevik kuvvet polisleriyle çevrelendi. Çok sayıda gazeteci salona giremedi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Duruşma saat 11.30’da başladı. Duruşmada ilk olarak FOX TV muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. İnce, şunları söyledi:

“Olay tarihinde Ekrem İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun kendisi hakkında sarfettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak sordum. O da bunun karşılığında söylemiş olduğu sözler kamera kayıtlarında vardır, benim dışımda o sırada orada başka medyadan arkadaşlar da vardı. Her şey kameralar önünde oldu. Ekrem İmamoğlu’nu ilgilendiren ve cevap hakkı düşündüğümüz için kendisi hakkındaki söylenen sözü alıntılayarak kendisine sorduk. Daha sonra bunu Süleyman Soylu’ya yanıt olarak haberleştirerek yayınladık.”

Avukat Gökhan Günaydın’ın “Ekrem İmamoğlu sözlerinin başında ‘Lafa bakarım, laf mı diye söyleyene bakarım adam mı’ diye sözlerine başlamıştır. Bu sözleri kime karşı söylediği anlaşılmış mıdır” ifadelerini kullanması üzerine hakim şöyle konuştu:

“Bu sözlerin söylediği tartışmasızdır. Muhatabı belli, tartışmasızdır.”

Günaydın’ın “O zaman kayıt altına alalım” demesi üzerine hakim “Ben böyle düşünüyorum ama hakimler kararlarıyla konuşur” ifadelerini kullandı.

Avukat Kemal Polat da “Demeç almaya gelirken YSK üyelerine yönelik diğer muhabirler arasında neden bu sözü attı, kendi aralarında bir konuşma oldu mu ya da YSK üyelerine yönelik bir atıf oldu mu” sorusunu yöneltti. Gülşah İnce şu yanıtı verdi:

“YSK’ya yönelik eleştiriyi hiç düşünmedim. İstanbul seçimleri 6 Mayıs tarihinde iptal edildi. İkinci seçimde Haziran’da soruyu sorduğumuz tarih Kasım ayıydı. YSK’ya eleştiri yapılsaydı o tarihe kadar yapılırdı, ben ve gazeteci arkadaşlarım YSK üyelerine yönelik herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır.”

Günaydın, “‘Lafa bakarım laf mı diye söyleyene bakarım adam mı’ sözlerinin kime yönelik söylendiği sanığa sorulsun” talebinde bulundu.

‘Bu sözü kime söylediği belli’

Mahkeme Başkanı bu sözlerinin muhatabının Süleyman Soylu olduğu sözlerinin tutanağa geçirilmesini istedi. Hakim, “Bu cümlenin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini düşünen varsa dünyada, gelsin. Biraz da gülelim. Herhangi bir çözümleme yapmaya gerek yok. Bu sözü kime söylediği belli. Süleyman Soylu’ya söylemiştir. Ben de o şekilde düşünüyorum” dedi.

Diğer tanıkların Necati Özkan ve Murat Ongun’un dinlenmesi talebi hakim tarafından karara etkisi olmayacağı gerekçesiyle reddedildi.

Avukat Kemal Polat, uzmanlardan alınan mütalaayı sundu ve değerlendirilmesini istedi. Polat, mütalaa imzacılarından Doç. Dr. Murat Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu. Savcının Murat Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesi yönünde talebi olmadı. Hakim de Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti.

Hakim, savcıya esas hakkındaki mütalaasını sorduğunda avukat Kemal Polat “Bana söz vermeden esas hakkında mütalaa almaya çalışıyorsunuz. Reddi hakim talebinde bulunuyoruz” dedi. Hakim, Polat’ın reddi hakim talebini reddetti. Polat taleplerinin reddedilmesine itiraz etti.

Hakimin mütalaaların davayı uzatmaya yönelik olduğu yönündeki fikrini söylemesi üzerine Avukat Polat savunma hakkının kısıtlandığını söyledi.

Hakimin “Savunma kısıtlanırsa ne güzel işte sizin için bozma nedeni olur. Bu mütalaa, şu mütalaa…” demesi üzerine Polat hakimin söylediklerinin tutanağa geçirilmesini istedi.

Avukat Kemal Polat “İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına alamazsınız, usulü işlem yapamazsınız. Reddi hakim süreci devam etmektedir. Bu nedenle duruşmanın bu süreç sonlanana kadar devam ettirilmesi mümkün olmadığında duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz” dedi. Duruşma 14 Aralık’a ertelendi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.