ManşetTürkiye

İmamoğlu’na ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla yeni dava

0
İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na “ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla yeni bir dava açıldı.

İBB Başkanı’na Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan bir ihaleyi kaybeden şirketin itirazı üzerine soruşturma açılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporu işleme alan Büyükçekmece Cumhuriyet Bavcılığı, ihalenin kazanan şirkete haksız yere verildiği gerekçesiyle soruşturmayı davaya dönüştürdü.

Savcılık, İmamoğlu için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası, ayrıca siyaset yasağı istiyor. Davanın ilk duruşması 15 Haziran‘da görülecek.

İmamoğlu

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Sözcü gazetesine davanın savcı tarafından “Danıştay’ın Ekrem başkanın ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli, talimatı, yönlendirmesi, yetkisi, imzası vb bulunmadığını tespit etmesine rağmen” açıldığını söyledi.

Soylu’nun raporları işleme konuyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’de işe alınan bin 668 kişinin kendileri veya yakınlarının ‘terörle iltisaklı’ olduğunu iddia etmiş, Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı raporlar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı‘na sunulmuştu.

Geçen aralık ayında Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkum olmuş;  TCK 53/1 maddesi uyarınca da siyasetten yasaklanmasına karar verilmişti. Dava, istinafta.

İmamoğlu’na iki yıl yedi ay hapis cezası
İmamoğlu’na verilen siyasi yasak kararının gerekçesi açıklandı; İçişleri Bakanı ‘mağduriyet yaratmak istiyor’ dedi

İmamoğlu: Zorlamayla suç yaratılıyor

Davayla ilgili suçlamaları reddeden İmamoğlu sosyal medya hesabından “zorlamayla suç yaratıldığını” söyledi.

Dosyanın yıllar önce müfettişlerce incelenip Danıştay’a gönderildiğini, Yüksek Mahkeme’nin incelemesinin ardından bir sorun görmediğini belirten İBB Başkanı, “İhale işlemlerinde imzam dahi mevcut değil. Ayrıca gerek İçişleri Bakanlığı gerek Danıştay 1. Dairesi kararında hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ya da değerlendirme yapmadı. İki yıldır savcılıkta bekleyen dosya, bir anda davaya dönüşmüş” dedi.

“Hakkımızda illa bir şey bulmak isteyenler şimdi konuyu yargıya taşımış. Her ne hikmetse 2 yıldır savcılıkta bekleyen dosya, bir anda davaya dönüşmüş. Bu kötülüklerin nerelerde planlandığını artık 86 milyon çok iyi biliyor” diye yazan İmamoğlu, bir de not ekleyerek, soruşturma yapan müfettişin, daha önceki davada görevlendirilen aynı kişi olduğuna dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Beylikdüzü Belediyesi, Kültür Merkezleri’nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi için 29 Aralık 2015’te ihaleye çıkmıştı. İhaleyi kaybeden firma, kazanan firmanın yeterliliğinin bulunmadığını öne sürdü ve itirazda bulundu . Ancak bu itiraz belediye yetkilileri tarafından reddedildi.

Konu, İçişleri Bakanlığı gündemine geldi. Bakanlık, ihale süreciyle ilgili inceleme başlattı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, inceleme sonucunda hazırladığı raporu Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

İmamoğlu

Başsavcılık, soruşturma izni istedi. Bakanlık izin verdi, izne itiraz edilince dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay, 20 Ekim 2020’de soruşturma izni verilmesini yerinde buldu. Savcılığın aldığı bilirkişi raporunda, söz konusu firmanın ihale şartlarını taşımadığı belirtildi.

O dönemde İmamoğlu ile yedi ismin ifadesini alındı. Avukatının ifadesinde  İmamoğlu’nun söz konusu ihale sürecinin hiçbir aşamasına dahil olmadığı, talimat veya yönlendirme yapmadığı vurgulanarak “cezai sorumluluk yüklenemeyeceği” belirtildi. Savcılık savunmaların alınmasının ardından soruşturmasını tamamladı.

Şimdi, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. Savcılık, İmamoğlu ve yedi isim hakkında kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddenin uygulanmasını da talep etti.

İddianamede, “Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nın 250 bin TL fazladan para ödemesine ve kamu zararına neden olan şüphelilerin üzerlerine atılı ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri anlaşılmıştır” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.