İllerin ve havalimanlarının gürültü haritaları hazırlanıyor

Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde 17 ilin stratejik gürültü haritalarını çıkardı.

Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesinden oluşur. Araba trafiği, raylı trafik, havaalanları, sanayi gibi gürültü kaynaklarından doğan gürültü ortaya çıkarılır.

TÜBİTAK bünyesinde “Stratejik Gürültü Haritalarının Oluşturulması ve Gürültü Azaltım Senaryolarının Geliştirilmesi” konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ergin, “MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye’de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde ve ilgili belediyelerin desteğiyle Adana, Adıyaman, Antalya, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon gibi 17 ilin stratejik gürültü haritalarını hazırladı. Bu kapsamda söz konusu illerin yerleşim alanlarında yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan stratejik gürültü haritaları tamamlandı” diye konuştu.

Prof. Dr. Ergin, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüyle yürütülen projeler kapsamında, 39 havalimanının 27’si için stratejik gürültü haritaları hazırlandı. 12’si için çalışmalar devam ediyor. Bunun yanında Mersin Büyükşehir, Bolu ve Sivas belediyeleri ile yapılan protokoller çerçevesinde de ülkemizde ilk kez illerdeki sıcak noktalar için ‘Gürültü Azaltım Senaryolarının Geliştirilmesi ve Gürültü Eylem Planlarının Hazırlanması’ çalışmalarına başlandı” dedi.

 

Haber: Barış Gençer Baykan

(Yeşil Gazete)

Barış Gencer Baykan
Barış Gencer Baykanhttp://www.yesilgundem.net/

Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Barış Gençer Baykan, Paris 10 Nanterre Üniversitesi’nden Siyaset Sosyolojisi yüksek lisans ve University of Kent’ten doktora derecelerini aldı. Baykan, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. Başlıca araştırma alanları arasında Çevre Siyaseti, Çevre Hareketleri ve Çevreci Sivil Toplum Örgütleri, Yeşil Partiler ve Yeşil Siyasal Düşünce bulunmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR