İlkokulda psikolojik şiddetin etkisi yıllarca sürüyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, çocukken akranları tarafından psikolojik şiddete maruz kalan kişilerin, 40 yıl sonra bile bunun acısını çektiğine işaret ediyor.

images

King’s College‘ta yapılan araştırma, çocukken psikolojik şiddet görenlerin, depresyon ve kaygıya eğilimlerinin arttığı gözlemlendi.Ayrıca bu kişilerin 50’li yaşlarında hayat kaliteleri akranlarına göre daha düşük.

Söz konusu psikolojik şiddetle, akranlar arasındaki zorbaca, alaycı ve aşağılayıcı tavırlar kast ediliyor.

Psikolojileri daha kötü, zihinsel yetenekler daha düşük

Yıllarca süren araştırma kapsamında 1958 yılında doğan 7,771 çocuk, 7 yaşından 50 yaşına kadar incelendi.

Çocuklar 7 ve 11 yaşındayken, aileleriyle görüşüldü. Çocukların akranları tarafından psikolojik şiddete uğrayıp uğramadığı soruldu.
Görüşülen çocukların yüzde 25’inin psikolojik şiddete maruz kaldığı, yüzde 15’inin ise sürekli psikolojik şiddet gördüğü ortaya çıktı.
Çocuklar büyüyüp 23 yaşına ve 50 yaşına geldiklerinde, araştırmacılarla yeniden görüştüler. Kendilerine psikoloji ve sağlık testleri yapıldı.

Yapılan testler, çocukken akranları tarafından zorbaca ve alaycı tavırlara maruz kalanların hem fiziksel hem de psikolojik sağlığının daha kötü, zihinsel yeteneklerinin de daha düşük olduğunu gösterdi. Yine psikolojik şiddete maruz kalan kişilerde depresyona ve intihar düşüncesine daha sıklıkla rastlandı.

Ekonomik sonuçları da var

Araştırmada, bu kişilerin eğitime daha kısa süre devam ettikleri, işsizlik veya düşük maaş gibi sorunlar yaşadığı da belirtildi.

Okullarda psikolojik şiddet üaerine çalışan “BeatBullying” örgütünden Emma-Jane Cross, internet üzerinden psikolojik şiddet yoluyla tehlikenin daha da arttığını söyledi. Bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini belirten Cross, “Bu konu gelecek kuşakların başını ağrıtacak gibi görünüyor. Acil bir şekilde bu ülkede hem internette hem gerçek hayatta psikolojik şiddetin nasıl ele alındığını gözden geçirmeliyiz. Ve bu tür tacizlere maruz kalan çocukların psikolojik destek almasını sağlamalıyız” dedi.

(BBC Türkçe/ Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Yüksek lisans öğrencileri için ekoloji burs programı başvuruları açıldı

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği'nin tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerini destekleyen Ecolarship burs programının başvuruları açıldı. Enerji dönüşümü ve çevre adaleti konularını destekleyen program için son başvuru tarihi 25 Ağustos.

Çevre eğitimi ve iklim değişikliği öğretmenleriyle bir araya geliyoruz!

'Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersine Yeni bir Yaklaşım: Kavramlar ve Eğitici Eğitimi'nde, iklim ve ekoloji uzmanlarımız çevre ve iklim değişikliği dersi veren ve/ya verecek olan öğretmenlerle bir araya gelecek. Son başvuru tarihi 28 Nisan 2024.

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu Bartın’da devam ediyor!

Yeşil Gazete ekibi Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu için Bartın'a geliyor. Başvurularınızı bekliyoruz.

MEB, özel okullarda Noel, Paskalya ve Cadılar Bayramı kutlamalarını yasakladı

Bakanlık, aralık ayında 'milli ve kültürel değerlere aykırı olduğunu ve öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlamayacağını' öne sürdüğü Noel, Cadılar Bayramı ve Paskalya kutlamalarıyla ilgili okullara uyarı yazısı göndermişti.

EN ÇOK OKUNANLAR