Hükümetin sokak hayvanları konusunda hazırladığı yasa tasarısının detaylarının kamuoyuna ‘sızdırıldığı’ iddia edildi. A Haber’in aktardığı detaylara göre bu tasarı, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesini ve belirli bir süre içinde sahiplenilmemeleri durumunda ‘uyutulmaları’ adı altında öldürülmelerini öngörüyor. Yasa tasarısı, evcil hayvanını sokağa atanlara verilen cezanın 50 bin TL’ye çıkarılmasını da içeriyor.
Yaşam savunucuları ve hayvan hakları savunucuları, tasarıya karşı Türkiye genelinde protesto gösterileri düzenliyor. Muhalefet partileri ve hayvan hakları örgütleri, tasarının Meclis‘e gelmeden geri çekilmesi çağrısında bulunuyor. Anket sonuçları, halkın büyük bir bölümünün hayvanların öldürülmesine karşı olduğunu gösteriyor.
Katliam yasası halen gündemde, belediyelerin yetkisi artıyor
Hükümete yakın medya organlarından A Haber’in ulaştığı yasa tasarısının detaylarına göre, sokak hayvanlarının uyutulması maddesi hala taslakta yer alıyor. Sahipsiz hayvanların toplanarak bakım evlerine götürülmesi ve bir ay içinde sahiplenilmezlerse öldürülmeleri planlanıyor. Ayrıca, evcil hayvanını sokağa atanlara verilen ceza 2 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarılacak. Belediyelere ise üç yıl içinde bakımevleri kurma görevi verilecek ve bu süreçte hayvanlara yönelik yetkileri artırılacak.
‣ Hak savunucuları katliam yasasına karşı sokakta: Dostlarımızın yanındayız, artık yeter!
‣ Veteriner Hekimleri Birliği’nden ‘katliam yasası’ kararı: Öldürmeyecek, yaşatacağız
‣ AKP’ye hatırlatma: Köpekleri öldürmeye kalkışmak, soykırım demektir, suçtur!
Yasa tasarısının diğer detayları şöyle:
- Toplatılan sahipsiz hayvanlar bakım evlerinde tutulacak.
- Bir ay içerisinde sahiplenilmezse ‘ötanazi’ adı altında öldürülecek.
- Denetim yetkisi bakanlıkta olacak, durumuna göre bu yetki valiliklere devredilebilecek.
- Denetimleri belediye ve zabıta ekipleri yapacak.
- Hayvanını sokağa atanlara verilen cezalar 50 bin TL’ye çıkarılacak.
Türkiye’nin birçok kentinde, hayvan hakları savunucuları eylemlerine devam ediyor. ‘Uyutma’ adı altında sokak hayvanlarının toplu bir şekilde katledilmesini öngören tasarının geri çekilmesi için protestolar düzenleniyor.
Alanya Atatürk Anıtı önünde, sokakta yaşayan köpeklerin yaşam haklarını savunmak için ikinci kez bir araya geldik.
Siz de kendi şehirlerinizde/ilçelerinizde eylemler düzenleyerek veya sosyal medya paylaşımları ile kamuoyu baskısı oluşturarak mücadelemizi güçlendirebilirsiniz.… pic.twitter.com/ixjOI9k3IE
— Yaşam İçin Yasa #YaşamİçinYasa (@yasamicinyasa) May 26, 2024
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi İstanbul Beşiktaş’taki İskele Meydanı’nda her gün 17:00 – 20:00 saatleri arasında toplanıp yasa tasarısını protesto ediyor. Hayvan hakları örgütlerinin yanı sıra Türkiye’nin pek çok ilinde çeşitli sivil toplum örgütleri de eylemlere destek veriyor.
Halkın çoğunluğu katliam yasası istemiyor
Areda Survey‘in bin sekiz yüz kişiyle gerçekleştirdiği anket, sokak hayvanlarına yönelik yeni yasa tasarısının kamuoyundaki yankılarını ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, halkın büyük bir kısmı sokak hayvanlarının öldürülmesini desteklemiyor.
Katılımcıların yüzde 53,7’si sokak hayvanlarını tehlikeli bulmadığını belirtti. Buna karşılık yüzde 41,3’ü hayvanları tehlikeli bulduğunu ifade etti.
Ayrıca, katılımcıların yüzde 51’i sokak hayvanlarının doğal ortamlarında bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 44,1’i hayvanların toplanıp barınaklara götürülmesi gerektiğini savundu. İnsana saldıran köpeklere ne yapılması gerektiği sorusuna ise katılımcıların yüzde 40,5’i bu köpeklerin barınaklara alınmasını, yüzde 35,6’sı ise rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi. Uyutulmaları gerektiğini düşünenler ise yüzde 16,4 gibi düşük bir oranda kaldı.
Areda Survey’in sonuçlarına göre, halkın yüzde 67,2’si sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını desteklerken, yüzde 29,3’ü bu uygulamayı doğru bulmuyor. Sokak hayvanlarına yönelik belediye çalışmalarını yetersiz bulanların oranı ise yüzde 49,5 olarak kaydedildi. Yüzde 19,9’luk bir kesim belediyelerin çalışmalarını yeterli bulurken, yüzde 18,1’lik bir kesim ise bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını belirtti.