ManşetTürkiye

İlk Gezi davası Ethem anmasına

0
Savcılık, Ethem Sarısülük için 16 Haziran’da Kızılay’da yapılmak istenen anmaya katılan 35 kişi hakkında dava açtı, ayrıca 15 kişi hakkında iddianame düzenlendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte düzenlenen Gezieylemlerine ilişkin ilk davayı, Kızılay’da düzenlenen Ethem Sarısülük anmasına açtı. Basın Savcılığı, Sarısülük’ü vurulduğu yerde anmak için toplanan, ancak polis müdahalesi ile dağıtılan gruptan 35 kişi hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, haklarında3 yıla kadar hapis cezası istenen şüpheliler “yasadışı eylem yapmak ve ihtara rağmen dağılmamakla” suçlandı. Bir diğer basın savcısı ise 4 farklı tarihte düzenlenen Gezi eylemine katıldığı gerekçesiyle 15 kişi hakkında iddianame düzenledi. Polise direnmekle suçlanan bu şüpheliliere hakkındaki iddianame henüz başsavcılık tarafından onaylanarak mahkemeye gönderilmedi. Böylece Ankara’daki eylemlerle ilgili hakkında iddianame düzenlenen kişi sayısı 50 oldu.

Basın Savcılığı tarafından düzenlenen iddianamenin konusunu Ethem Sarısülük’ün cenaze töreninin yapıldığı 16 Haziran günü Kızılay’da yapılan anma oluşturdu. O gün, Ethem’in cenazesi Batıkent Kavşağı’nda durdurularak Kızılay’a gelmesine izin verilmemişti. Kızılay’da Ethem’in vurulduğu yerde toplanmak isteyen yüzlerce kişiye ise polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmiş ve grubu dağıtmıştı.

Ethem’in ağabeyi Mustafa Sarısülük’ün de katıldığı eyleme ilişkin soruşturma başlatan Basın Savcılığı, 35 kişi hakkında iddianame düzenledi. Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, şüphelilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasa’nın 32/1 maddesi uyarınca 3 yıla kadar cezalandırılması istendi.
“Direnme” suçunu düzenleyen söz konusu maddede, “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ederlerse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” deniliyor. Dava önümüzdeki günlerde başlayacak. Diğer yandan savcılık, anmaya katılan 73 kişi hakkında ise dava açmayarak takipsizlik kararı verdi. Ağabey Mustafa Sarısülük ve aileden kimseye dava açılmadı.

Davalı sayısı artıyor

Sarısülük anmasının ardından diğer savcılar da harekete geçti. Bir diğer basın savcısı ise 4 farklı tarihte düzenlenen Gezi eylemine katıldıkları gerekçesiyle 15 kişi hakkında iddianame düzenledi. Polise direnmekle suçlanan bu şüpheliler hakkındaki iddianame henüz başsavcılık tarafından onaylanarak mahkemeye gönderilmedi. Böylece Ankara’daki eylemlerle ilgili hakkında iddianame düzenlenen kişi sayısı 50’yi bulmuş oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.