Yeşeriyorum

İLGİLİSİNE

0

Tayyip beyin, Rize’de doğa korumacılar ve çevrecileri hedef alan, ve değerli dostlarımızı ‘’kamuoyu önünde küçük düşürmeyi ‘’ amaçlayan malum saldırısı beni yıllar öncesine götürdü…’’Boş vakitlerinde’’   sözleri  (.) ile ‘’boş tenekeler ‘’ bağlantısı oluştu….

 İzmir kentinde 10 yıl önce yaşanmış emsal bir olayı ve kararı değerlendirmenize sunuyorum;

 1997 yılında İzmir Kordon Boyunun doldurulmak suretiyle üş gidiş üç gelişli otoyol yapımı projesine karşı çıkan ve hukuki mücadele yürüten 9 avukata o dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Burhan Özfatura; ‘’üç beş tane boş teneke şamata yapıp müthiş gürültü çıkarıyor,; dört kişi istemiyor diye yolun yapımından vazgeçemeyiz’’  (.)  ‘’’bunların bir mesleki performansı olsa, ciddi davalar alsalar bu tür işlere vakitleri olmayacak’’, beyanatları ile  saldırmıştı….

 

Bunun üzerine İzmir 4.Asliye Hukuk Mahkemesinin 1997/660 E. Sayılı dosyasında Avukatlar tarafından açılan tazminat davası,  mahkeme tarafından,  ‘’davalı belediye  başkanının beyanlarının davacı avukatlara yönelik olmadığı  ve doğrudan hedef gösterilmedikleri ‘’  gerekçesi ile ret edilmiştir.

Yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 4.Hukuk Dairesi, 21.09.1998 gün ve 1998/3521 E., 6875 K. no lu kararı ile anılan kararı bozmuştur.

Yargıtay’ın emsal kararına göre; ‘’’ DAVALININ, GAZETELERE DE YANSIYAN AÇIKLAMALARI KORDON OTOYOLUNUN YAPIMINA KARŞI ÇIKANLARI KAPSAMAKTADIR. DAVALILAR DA BU YOLUN YAPILMASINA KARŞI ÇIKAN ‘’ÇEVRE HAREKETİ  AVUKATLARI’’NDAN OLUP BU GRUBUN KİMLERDEN OLUŞTUĞU GEREK KAMUOYU GEREKSE DAVALILAR TARAFINDAN BİLİNMEKTE AYRICA DAVALI SÖYLEDİĞİ SÖZLERİN KİMLERE YÖNELİK OLDUĞUNUN FARKINDADIR. BU NEDENLE DAVANIN REDDİ İSABETSİZ OLUP BOZMAYI GEREKTİRMİŞTİR. ÖTE YANDAN DAVALI TARAFINDAN SARFEDİLEN SÖZLERİN KİŞİLİK HAKKINA SALDIRI TEŞKİL ETTİĞİ AÇIKTIR. O HALDE MAHKEMECE YAPILACAK İŞ KULLANILAN SÖZLER İTİBARIYLA DAVACILAR YARARINA UYGUN BİR MANEVİ TAZMİNATA HÜKMETMEKTEN İBARETTİR.’’’

 

Sonra, Başkan Özfatura’dan alınan tazminat parası, yine İzmir kentinin çevre ve doğasının korunması amacıyla açtığımız ve gönüllü olarak yürüttüğümüz davalarda harç ve masraf olarak kullanılmıştır.  (İzmir Çevre Hareketi Avukatları : 1992 – 1999 )

 

Doğanın ve çevrenin yağması ve talanı o denli boyutlara vardı ki,,  doğa koruma faaliyeti  ile sürekli uğraşmak gerekiyor.  Boş vakitlerimizde ise ekmek parasını temin etmek için mecburen  işimizle meşgul oluyoruz.

 

Sevgi ve dostluk ile…

Noyan Özkan

2008,İzmir.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.