Kültür-Sanat

İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı

0

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurulan İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı.

Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt KatBoğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programları sunacak.

İKSV Alt Kat açılışına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İSTKA Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin ve İKSV Alt Kat Yöneticisi Elif Obdan Gürkan konuşmacı olarak katıldı.

Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katındaki 120 metrekarelik alanda çok amaçlı ve erişilebilir bir mekân olarak tasarlanan İKSV Alt Kat yıla yayılan ücretsiz etkinlikleri ve çalışma alanıyla her yaştan ziyaretçiye açık olacak. İKSV Alt Kat, çocuklara, gençlere ve kültür sanata erişimi kısıtlı gruplara doğrudan ulaşmayı hedeflerken; kültür profesyonelleri, sivil toplum çalışanları, sanatçılar, eğitimciler ve izleyiciler arasındaki etkileşimi artıracak programlar sunuyor.

İKSV Alt Kat’ta İKSV arşivi ve kitaplığı da ziyaretçi ve araştırmacıların kullanımına açılıyor. Mekânda kurulan çocuk kitaplığında ise bu yılın sonuna kadar 3.000 kitabın yer alması planlanıyor. 

İKSV çatısı altında katılımcı, çok sesli, çok kültürlü yeni bir platform oluşturan İKSV Alt Kat, İSTKA’nın Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin de proje ortağı olarak yer aldığı bu programda, Mart 2020’ye kadar müzik, film, tiyatro, tasarım, görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerde toplam 200’ün üzerinde ücretsiz atölye çalışması, sanat eğitimi programları, konuşmalar, gösterimler, sergi ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

İKSV Alt Kat etkinlikleri, başta Milli Eğitim Bakanlığı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, yerli ve yabancı kültür kurumları, okullar, üniversiteler, meslek birlikleri, kültür-sanat ve eğitim alanlarında çalışan çeşitli paydaşların işbirliğiyle yürütülecek.

İKSV Alt Kat’ta Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür Sanat Projesi

İKSV Alt Kat, İKSV’nin 2018 yılından itibaren Bernard Van Leer Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirdiği “Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür Sanat” projesinin yürütücülüğünü de üstleniyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin danışmanlığında yürütülen projeyle, erken çocukluk gelişimine dair farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılması, ailelere yönelik kültür-sanat içeriklerinin çoğaltılması ve bu içeriklere erişim imkânlarının yaratılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında, İKSV festivalleri ve bienalleri için Burcu Ural Kopan’ın editörlüğünde farklı yazar ve çizerler tarafından hazırlanan çocuk kitaplarıTürkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde yayımlanıyor. Kitaplar, etkinlik mekânlarından ve anlaşmalı kitapevlerinden ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Çocuk kitaplarıyla bağlantılı olarak, festival ve bienal mekânlarının yanı sıra İKSV Alt Kat’ta özel etkinliklerle okuma atölyeleri de düzenleniyor.

İKSV, Bernard Van Leer Vakfı desteğiyle, 2017’de 15. İstanbul Bienali kapsamında yazar Yekta Kopan ve çizer Gökçe Akgül tarafından hazırlanan, yayın yönetmenliğini Burcu Ural Kopan’ın yaptığı Opti ve Pesi: Komşuluk Şarkısı ile 2018’de 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, Yekta Kopan’ın Burcu Ural Kopan’la birlikte tasarladığı, illüstrasyonları Ada Tuncer tarafından hazırlanan UZUN, KOCAMAN, ÇOK! isimli çocuk kitaplarını yayımlamıştı. Vakıf bu yıl da 47. İstanbul Müzik Festivali, 26. İstanbul Caz Festivali, 16. İstanbul Bienali ve 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 4 farklı çocuk kitabı hazırlayacak.

Yine 4. İstanbul Tasarım Bienali’nde başlatılan ve büyük ilgi gören, bebekli ailelerin ve bakım verenlerin rezervasyonla ücretsiz olarak katılabildiği Bebekli Sabahlar rehberli sergi turları, 2019’da 16. İstanbul Bienali kapsamında da düzenlenecek.

Proje kapsamında ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle İKSV çalışanları ve saha ekiplerine yönelik olarak düzenlenen eğitim ve seminerlerin yanı sıra, Kasım 2019’da, Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür-Sanat başlığı altındaki uluslararası iyi örneklerin bir araya getirileceği bir konferans düzenlenmesi de planlanıyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.