İklim Zirvesine hızlı başladık: COP22’de ilk günün fosili Türkiye

Fas’ın Marakeş kentinde bugün başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Toplantısı’nda (COP22) Türkiye günün fosili seçildi.

Fotoğraf @iklimhaber twitter adresinden alınmıştır
Fotoğraf @iklimhaber twitter adresinden alınmıştır

Türkiye’nin bu ödülü zirvenin ilk gününde iklim müzakerelerini en çok zora sokan ülke olması nedeni ile fosile layık bulunduğu da ödül töreni sırasında belirtildi.

Ödül Törenini organize eden İklim Eylem Ağı’ndan Dharini Parthasarathy, Türkiye’nin Günün Fosili seçilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada ödül gerekçelerini şu şekilde açıkladı,

“Türkiye, müzakerelerin açılış oturumunda söz alarak; müzakere gündemine Türkiye’nin iklim finansmanına erişimi meselesinin eklenmesini önerdi. Türkiye’nin bir yandan kömürlü termik santralleri açılışı yaparken diğer bir yandan iklim değişikliği ile mücadele için fonlardan yararlanmak istemesi, uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından tepki ile karşılandı.

60

Ayrıca, ödül töreninde Türkiye’nin Paris İklim Konferansı öncesinde sunmuş olduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC) belgesi de eleştirildi. Türkiye’nin yenilebilir enerji potansiyeli ile çok daha etkin bir iklim eylem planı hazırlayabileceğinin belirtildiği törende, 2020 COP’una aday olan Türkiye’nin öncelikle Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve halihazırda zayıf bulunan INDC’sini daha iddialı hedeflerle güncellemesi gerektiği vurgulandı.”

İklim Zirvelerinde sivil toplum kuruluşlarının en önemli etkinlikleri arasında gösterilen Günün Fosili ödülleri, 1999 yılından beri veriliyor. Günün Fosili ödülleri iklim müzakerelerini tıkayan ülkelere ve kuruluşlara müzakereler boyunca her gün veriliyor.

59
Fotoğraf @iklim_postasi twitter adresinden alınmıştır

Günün Fosili ödülleri her yıl İklim Eylem Ağı (CAN – Climate Action Network) tarafından İklim Zirvesi süresince dağıtılıyor. Günün Fosili seçilen ülke ya da kuruluşların iklim değişikliğine karşı duyarsızlığı da Günün Fosili ödülüne değer bulunmaları ile tescillenmiş oluyor.

7 – 18 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Toplantısı’nın başladığı gün Türkiye’de Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Başbakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanının da hazır bulunduğu törende yaptığı konuşmada “Çevrecilik üzerinden Türkiye’ye yöneltilen saldırılar” olduğunu “Kömür ve nükleer enerjiyle çalışan santraller olmasa Türkiye’nin Batı’nın karanlığa gömüleceğini” da vurgulayarak dile getirmiş ve, “Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Çorlu’dan Şırnak’a kadar kömürle dolu. Biz önce bu kömürlerimizi eritelim” şeklinde konuşmuştu.

58

Bunun yanında Türkiye, COP21 Paris İklim Zirvesi sırasında Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan 191 ülke arasında yer alıyor. Anlaşmanın ilgili ülkede yürürlüğe konması için kendi meclisinden de geçmesi gerekiyor. Türkiye ise Paris İklim Anlaşması için henüz bu süreci hayata geçirebilmiş değil.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR