EnerjiManşet

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kömür rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa yapacağız.”

0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile beraber Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. “Çevrecilik üzerinden Türkiye’ye yöneltilen saldırılar” olduğunu söyleyerek “kömür ve nükleer enerjiyle çalışan santraller olmasa Batı’nın karanlığa gömüleceğini” belirtti.

1-zxafxmhr6aicxn9j5fnluaFas’ın Marakeş kentinde bugün başlayan 22. BM İklim Zirvesi’nin açılışına denk gelen törende konuşan Erdoğan “Türkiye’de ne zaman kömür santrali, nükleer santrali projesi gündeme gelse birilerinin buna engel olmaya çalıştığını”söyleyerek şu açıklamada bulundu:

“Siz bakmayın Batı ülkelerinden ülkemize, çevrecilik üzerinden yöneltilen saldırılara. Bunların hepsi de maksatlıdır, art niyetlidir. Bugün çevrecilerin en çok eleştirdiği kömür ve nükleer enerji santrallerinin kahir ekseriyeti Batı ülkelerinde bulunuyor. Öyle ki şayet kömür ve nükleer enerjiyle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Ülkemizde ne zaman bir kömür santrali, bir nükleer santral projesi gündeme gelse birileri hemen ayağa kalkar, çevrecilik adına bunlara engel olmaya çalışır. Peki kömürü ve nükleer enerjiyi en çok kullanan Batı ülkelerinde niye sokağa dökülmezler? Bu protestolar, tepkiler, kampanyalar oralarda niçin olmuyor? Çünkü bu kampanyaları arka planda organize ve finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin yani çevreyi korumanın, bağcıyı dövmenin yani Türkiye’nin büyümesini engellemenin peşinde. Dert bu”

Türkiye’deki “kömür rezervlerini nükleer kaynakları kullanmanın cari açık sorununu çözeceğini” ifade eden Erdoğan, “Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Çorlu’dan Şırnak’a kadar kömürle dolu. Biz önce bu kömürlerimizi eritelim. Bunların üzerinde çalışalım. Öyleyse biz kararlı bir şekilde bu adımı atacağız. Biz yenilenebilir kaynaklarımızla birlikte kömür ve nükleer kaynakları da etkin bir şekilde kullanabildiğimizde cari açık sorununun üstesinden kolayca gelebilme imkanına sahibiz” diye konuştu.

Türkiye’deki süren iki nükleer santral inşaasına değinen ve üçüncünün proje aşamasında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mersin Akkuyu’da inşası süren nükleer santrali inşallah 2023 yılında devreye almayı planlıyoruz. Sinop’taki nükleer santralle ilgili çalışmalar sürüyor. Şimdi üçüncü bir nükleer santral için ön hazırlıklara başladık. Her 3 projeyi de tamamlayarak, ülkemizin hizmetine sunmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

(140journos, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.