ManşetFoto Galeriİklim Krizi

İklim krizini gösterebilir misin Abidin?

0

Ülke genelinde 16 Haziran tarihinden bu yana etkili olan sağanak ve dolu yağışı, pek çok kentte hayatı derinden etkilemeye devam ediyor. Bilim insanlarının yıllardır uyarısını yaptığı iklim krizi adeta koronavirüs sebebiyle kendilerini eve kapatan kişilerin camlarını aniden bastıran dolular eşliğinde tıklatıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘sarı kodlu’ uyarıda bulunduğu sağanak yağmur ve dolu yağışları ile hortum İstanbul‘da da bugün öğle saatlerinden itibaren etkili oldu. Biz de iklim krizinin kameralara yansıyan görünür yüzünü sizin için derledik.

Fotoğraf:AA

Ortaköy ve Beşiktaş’ta yağmur sele dönüştü

Birden bastıran sağanak yağış Ortaköy ilçesinde yolların sel altında kalmasına sebep oldu. Sosyal medyada pek çok kullanıcı ilçenin altyapısındaki eksiklerinden dolayı şikayette bulundu.

Beşiktaş’ta yolların su altında kalması da sosyal medyadaki kullanıcıların “Venedik” benzetmesi yapmasına yol açtı. Çekilen videolarda su yüksekliğinin 10-15 santimetreye yükseldiği görüntülendi.

Çatalca ve Hadımköy’de hortum

Sağanak yağmura İstanbul’un birçok ilçesinde dolu yağışı da eşlik etti.Kısa süreli dolu yağışlarında yer yer ceviz büyüklüğünü bulan dolu, pek çok araca zarar verdi.

Çatalca ve Hadımköy’de ise hortum oluştu. Hortumu gören ve cep telefonları ile kaydeden vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

Sebep iklim krizi

Aralarında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş yaşanan bu felaketlerin doğrudan iklim krizinin sonucu olduğunu söylüyor.

Raporlar, iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2018 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi bu afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Fotoğraf: AA

Rapora göre Türkiye’de 2018 yılında 871, 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında 731 meteorolojik afet raporlandı. 2018 yılından bu yana yaşanan afetlere dair veriler ise MGM tarafından açıklanmıyor. Verilere göre bahsi geçen bu dört yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.

Fotoğraf: Ramia Maros 

Comments

Comments are closed.