ManşetEditörün SeçtikleriEkolojiİklim KriziTarım-Gıda

İklim krizi hatırlatması: Türkiye genelindeki yağmur ve dolu tarım alanlarına zarar verdi

0
Fotoğraf: AA

İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi bir kez daha kendisini gösterdi. 16 Haziran Salı günü başlayan sağanak ve dolu yağışı şimdiden pek çok ilde tarım alanlarının zarar görmesine sebep oldu.

Aralarında Tekirdağ, Kırklareli ve Amasya‘nın bulunduğu pek çok ilde çiftçiler bir yıllık emeklerini kısa sürede bastıran yağış sebebiyle kaybetti. Şehirlerde yağmur sonucunda sokaklar sular altında kaldı. 

21 Haziran’a kadar sürecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde 21 Haziran’a kadar sürecek dolu ve sağanak yağış uyarısı verdi. Yapılan açıklamada “Meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve dolu hadisesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Gök gürültülü sağanak yağışların, Marmara‘nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa, Yalova) ile Batı ve Orta Karadeniz‘in iç kesimlerinde (Zonguldak, Bolu, Karabük, Kastamonu, Düzce, Bartın, Amasya, Tokat ve Çorum) yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Tarlalar su altında kaldı

16 Haziran Salı günü başlayan sağanak ve dolu yağışı şimdiden pek çok ilde tarım alanlarının zarar görmesine sebep oldu. AA’nın aktardığına göre Kırklareli’ne bağlı Üsküpdere köyünde tarım arazileri su altında kaldı.

Fotoğraf: AA

Şaylan: Yağmur, dolu, fırtına ve hortum hepsi bir anda 

Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, yaptığı açıklamada, özellikle Üsküpdere, Erikleryurdu, Kızılcıkdere, Kavakdere ve Bayramdere köylerinde ekili alanların ciddi zarar gördüğünü söyledi.

Bugüne kadar görülmemiş derecede zarar olduğunu ifade eden Şaylan, “Yağmur, dolu, fırtına ve hortum hepsi bir arada geldi. Üreticilerimizin Allah yardımcısı olsun. Görülmemiş bir şey yaşandı. Yağışın etkili olduğu köylerde 15 ile 20 bin dekar arasında ekili arazi kullanılamaz, biçilemez hale geldi” dedi.

Boz: Emeklerimiz yok oldu

Geçimini sebzecilikten sağlayan Gülizar Boz ise “Buraya buz yağmış. Evlerin yanları oldu deniz gibi. Tarlamızda ürünlerimiz çok berbat olmuş. Hasta oldum. Hiç bilmiyorum artık ne yapacağımıza çocuklar karar verecek. Domates, biber, mısır bile dayanamamış. Büyük emeklerle ektik. Emeklerimiz yok oldu” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ’da ceviz büyüklüğünde dolu

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde etkili olan dolu, buğday ve ayçiçeği tarlalarında zarara neden oldu. AA’ya konuşan Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz, aniden bastıran yağışın çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.

Fotoğraf:AA

Amasya’da beş gün arayla iki kez dolu

Amasya’nın Taşova ilçesi Destek köyünde ise beş gün arayla iki kez dolu yağdı. 12 Haziran Cuma günü akşam saatlerinde 15 dakika süren dolu yağışı köyde bulunan tarım alanlarına zarar vermişti. Dün akşam saatlerinde yağan dolu sebebiyle tarlalardaki zarar iyice arttı.

İstanbul’da sağanak ve dolu yağışı devam ediyor

Şiddetli sağanak ve dolu yağışı İstanbul’da da etkili oldu. Birçok ilçede şiddetli yağmur ve dolu yağışı devam ediyor. Bağcılar, Çengelköy ve Güngören’de yağan sağanak nedeniyle yollar göle döndü.

Sebep iklim krizi

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2018 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi bu afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Buna göre Türkiye’de 2018 yılında 871, 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında 731 meteorolojik afet raporlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre de bahsi geçen bu dört yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.