Bilim insanları, Etiyopya‘da yetişen ve “sahte muz” olarak da bilinen iklim krizine dirençli enset bitkisinin, “hayat kurtarıcı” bir süper gıda olabileceğini açıkladı. Bitki, hem tahıl ürünlerine göre daha dar bir alanda yetişebiliyor, hem de daha fazla insanı doyurabiliyor.
İklim krizinin etkilerinden dolayı temiz gıdaya erişimde de zorluk yaşanacağı biliniyor.
Gıda güvenliğine katkı sağlayacak
BBC‘de yer alan habere göre, Hawassa Üniversitesi‘nde yapılan yeni bir araştırma, enset bitkisinin 100 milyondan fazla kişiyi doyurma potansiyeli olduğunu ortaya koydu.
Bitkinin meyvesi yenmese de, nişastalı sap ve kökleri fermente edilip, kahvaltılık lapa ve ekmek yapımında kullanılıyor.
Dr. Wendawek Abebe, “Bu bitki gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmada gerçekten çok önemli bir rol oynayabilir” dedi.
Tarımsal araştırmalar ve modellemeye dayalı çalışmada ensetin 40 yıl içindeki potansiyeline bakıldı. Uzmanlar, ensetin Etiyopya dışında Kenya, Uganda ve Ruanda dahil diğer Afrika ülkelerinde gıda güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi.
Araştırma ekibinden Londra’daki Royal Botanic Gardens‘da görevli Dr. James Borrell konuyla ilgili, “Enset zorlu zamanlarda bir tampon mahsul olarak gıda güvenliğine yardımcı olabilir. Onu eşsiz kılan sıra dışı özellikleri var. Herhangi bir mevsimde yetiştirebiliyor ve herhangi bir mevsimde hasadını yapabiliyorsunuz ve yıllarca meyve veriyor” açıklamalarında bulundu.
Etiyopya’da temel tüketim maddelerinden biri olan ensetin yaklaşık 20 milyon kişi tarafından tüketildiği tahmin ediliyor. Ancak, bu bitki Afrika’nın başka bölgelerinde yetiştirilmese de Güney Afrika dahil bazı ülkelerde yaban ensetine rastlanıyor. Bu da ensetin birçok bölgede yetiştirilebileceğini gösteriyor.