İklim KriziManşet

İklim krizinden Boko Haram’a giden yol

0

Bu sene içinde Nijerya’da 1500 sivili öldüren, son olarak 300 kız öğrenciyi kaçıran Boko Haram sadece radikal islamcı bir terörist örgüt mü? Bazı iklim uzmanlarına ve çatışma üzerine çalışan akademisyenlere bakılırsa Boko Haram gibi örgütlerin küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Nijerya’da böylesine etkili olmaya başlaması tesadüf değil. Bu terör örgütünü ortaya çıkaran nedenler kuraklığa bağlı yoksulluk, işsizlik ve şiddet ortamı olabilir.

climate-change-in-nigeria

2009’dan beri şiddet eylemleriyle tanınan Boko Haram örgütü, Nijerya’nın kuraklıktan ve su sıkıntısından en çok etkilenen, tarımın artık neredeyse imkansız olduğu Kuzeydoğu bölgesinde oldukça etkin. Güney Sahralı militan gruplarla ilgili çalışan gazeteci David Francis‘in aktardığına göre de örgüte katılanların çoğu köktendinci müslümanlar değil, Nijerya ve Çad’da varığını yoğunu kaybetmiş ve devletten umudunu kesmiş ailelerin çocukları.

İklim kriziyle gelen şiddet sarmalı

2012’de yayımlanan “İklim Değişikliği, İnsani Güvenlik ve Şiddet” kitabının yazarı Jon Barnett‘e göre 2004-2005 yıllarında yoğun iç göçe neden olan kuraklık terör örgütünün ortaya çıkışını hızlandırdı. Durumun birbirine bağlı birkaç nedeni var: Hem ekonomik imkansızlıktan çıkış yolu bulma çabası, hem de kuraklığın yol açtığı bu yoksulluğun toplumda neden olduğu kaos ve şiddet.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu’nda (IPCC) da belirtildiği gibi “iklim değişikliği özellikle şehirlerde var olanı keskinleştiren ve yenilerini yaratan açlık ve yoksulluk kapanları kuracak.” İklim değişikliğine bağlı şiddetin iç savaşa sürüklediği Suriye gibi, Nijerya da iklim krizinin kaynayan noktalarından biri. Gittikçe ısınan, yağmurun azaldığı ve kuraklığın arttığı bölgede Nijerya’da Çatışmaya Karşı Barış Enstitüsü’nün 2011 raporuna göre iklimin tetiklediği ekonomik sosyal ve psikolojik stres özellikle genç nüfusta kendisini gösteriyor. Raporda “Borno sokaklarında Boko Haram gibi örgütler pek çok işsiz gencin dikkatini çekiyor” deniyor.

Durumun iyiye gitmediğinin kanıtı ise iklim değişikliğinin de neden olduğu çıkışsızlık sarmalı; bir yandan kuraklık krizi Boko Haram gibi örgütler çıkarırken, bu örgütün şiddetinden kaçan çiftçiler nedeniyle Kuzeydoğu Nijerya’da gıda sıkıntısı arttı. Nijerya Ulusal Acil İdare Ajansı’nın 2012 raporuna göre çiftçilerin yüzde 65’i, görece daha güvenli olan güney bölgesine göç etmiş durumda.

(thinkprogress/Guardian/Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.