Manşetİklim Krizi

İklim krizinde Avrupa’yı önümüzdeki yıllarda ne bekliyor?

0

Avrupa’nın 21’inci yüzyılda ve sonrasında kuraklıklar, seller, orman yangınları ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi temel iklim tehlikelerinden nasıl etkilenebileceğini gösteren Avrupa İklim Haritası yayınlandı.

Harita, farklı sera gazı emisyon senaryolarına ve iklim modellerine dayanarak, Avrupa Çevre Ajansı’na (European Environment Agency – EEA) tarafından oluşturuldu. Haritada Türkiye’nin gelecek senaryolarına ait bilgiler de bulunuyor.

İki taraflı yapılan harita hem yıllar içerisinde bir karşılaştırma yapılmasını hem de yaklaşma özelliği ile Antalya’nın iklim krizinden nasıl etkileneceğine dair bilgi edinilebilmesini sağlıyor.

Kuraklık Güney Avrupa’da etkili olacak

Farklı karbon emisyonu senaryolarına göre kuraklığın etkisinin karşılaştırıldığı haritada Güney Avrupa’da şiddetli kuraklıkların daha sık görüleceği öngörülüyor. Kuzey Avrupa’da değişim çok yaşanmazken, Türkiye’de ise iç bölgelerin kuraklıktan büyük ölçüde etkileneceği belirtiliyor.

Sağanak yağmurlarda artış

Küresel ısınmanın 2 derecenin altında sınırlanmadığı durumda, batıda Bratislava’dan başlayan ve doğuda Yaroslavl’a kadar uzanan Merkez ve Doğu Avrupa’da sonbahar ve kış dönemlerinde yaşanan sağanak yağışlarda keskin bir artış olacak.

Merkez ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde sağanak yağışların yüzde 35 oranında artması ve şiddetli sağanak yağmurlara daha sık rastlanacağı tahmin ediliyor.

Orman yangınları çoğalacak

Çalışma içerisinde orman yangınlarına yönelik bir harita da bulunuyor. Sıcaklık 4 derece sınırını aştığı zaman Fransa, Güney Almanya ve Balkanlarda yangın riski oldukça yükselecek.

Ancak yangın tehlikesinin en yüksek olduğu bölgeler yangınlara yatkın olan Güney Avrupa ülkeleri olmaya devam edecek. Düşük emisyon senaryosu ile yüksek emisyon senaryosunun karşılaştırıldığı harita şu şekilde:

Çalışma içerisinde iklim krizi ile çiftçilerin ücretlerindeki değişim, deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu kıyı yerleşimlerinin popülasyonu ve durumunu gösteren haritalar da yer alıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.