İklim krizi, Karataş Gölü’nü de kuruttu

Yeterli yağışın olmaması, yer altı sularının çekilmesi ve insan eliyle ortaya çıkan iklim krizinden etkilenen göl, göçmen kuşlar için de önemli besin ve yumurtlama alanıydı.

Göller Yöresi‘nin önemli sulak alanlarından biri olan Burdur‘un Karamanlı Ovası’nda 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü Karataş Gölü kurudu.

1985’te yaban hayatı koruma alanı ilan edilen göl, uluslararası sulak alanlar listesinde yer alıyordu.

‘Bu gidişle çöller yöresi olarak anılacak’

AA‘da yer alan habere göre, geçen yıl suyun büyük bölümü azalan Karataş Gölü, bu sene ise tamamen kurudu.

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, kuraklığın tarımsal faaliyetleri de etkilediğini ifade etti:

Bölgedeki yer altı su kullanımının da gölleri etkilediğini ifade eden Selimoğlu, “Bu sene istenen yağış da olmayınca her yerde kuraklık oldu. Göller bölgesi denilen Burdur’umuz maalesef bu gidişle çöller yöresi olarak anılacak. İnşallah yeniden göllerimiz sularla dolar ve hepimiz mutlu oluruz. Kuraklık tarımsal faaliyetleri de etkiliyor, tek beklentimiz kışın yağışların bol olması.”

Fotoğraf: AA

‘İki tekne gölün içinde karaya oturdu’

Karataş Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Kutlu ise her yıl gölde ortalama 5 ton sazan, 5-6 ton kerevit ve birkaç ton da havuz balığının avlandığını söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

Gölde bu yıl kayıklarımız yüzemedi. İki teknemiz gölün içinde karaya oturdu. Bu göl sadece balıkçılık için değil, bölgede sulama için de önemli bir kaynaktı. Yetkililerden talebimiz, gölün sulama kapasitesi bittiği anda suyu kesmeleridir. Vatandaşlardan da su tasarrufuna önem vermelerini talep ediyoruz. Türkiye’nin her tarafını kuraklık etkiledi. Su tasarrufu için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Şu anda gölümüz bitik durumda, hava şartları da kurak gidince gölü kaybettik.”

Gölde, suların kurumasıyla gölün ortasında kalan birkaç balıkçı teknesi ve göl tabanındaki çamurda besin bulmaya çalışan göçmen kuşlar görülüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR