İklim KriziManşetTürkiye

İklim krizi, Karataş Gölü’nü de kuruttu

0
Fotoğraf: AA

Göller Yöresi‘nin önemli sulak alanlarından biri olan Burdur‘un Karamanlı Ovası’nda 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü Karataş Gölü kurudu.

1985’te yaban hayatı koruma alanı ilan edilen göl, uluslararası sulak alanlar listesinde yer alıyordu.

‘Bu gidişle çöller yöresi olarak anılacak’

AA‘da yer alan habere göre, geçen yıl suyun büyük bölümü azalan Karataş Gölü, bu sene ise tamamen kurudu.

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, kuraklığın tarımsal faaliyetleri de etkilediğini ifade etti:

Bölgedeki yer altı su kullanımının da gölleri etkilediğini ifade eden Selimoğlu, “Bu sene istenen yağış da olmayınca her yerde kuraklık oldu. Göller bölgesi denilen Burdur’umuz maalesef bu gidişle çöller yöresi olarak anılacak. İnşallah yeniden göllerimiz sularla dolar ve hepimiz mutlu oluruz. Kuraklık tarımsal faaliyetleri de etkiliyor, tek beklentimiz kışın yağışların bol olması.”

Fotoğraf: AA

‘İki tekne gölün içinde karaya oturdu’

Karataş Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Kutlu ise her yıl gölde ortalama 5 ton sazan, 5-6 ton kerevit ve birkaç ton da havuz balığının avlandığını söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

Gölde bu yıl kayıklarımız yüzemedi. İki teknemiz gölün içinde karaya oturdu. Bu göl sadece balıkçılık için değil, bölgede sulama için de önemli bir kaynaktı. Yetkililerden talebimiz, gölün sulama kapasitesi bittiği anda suyu kesmeleridir. Vatandaşlardan da su tasarrufuna önem vermelerini talep ediyoruz. Türkiye’nin her tarafını kuraklık etkiledi. Su tasarrufu için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Şu anda gölümüz bitik durumda, hava şartları da kurak gidince gölü kaybettik.”

Gölde, suların kurumasıyla gölün ortasında kalan birkaç balıkçı teknesi ve göl tabanındaki çamurda besin bulmaya çalışan göçmen kuşlar görülüyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.