Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Buzullar on yılda üç milyar ton kütle kaybına uğradı

0
buz
Grafik: ESA / Planetary Visions

Bilim insanları, dünyadaki buzulların iklim değişikliği nedeniyle 2010’dan 2020’ye kadar yaklaşık üç milyar ton kütle kaybettiğine işaret ediyor.

Dünya‘daki yaklaşık 200 bin buzulu takip eden Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Cryosat uzay aracına ait veriler, on yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun kaybedildiğini gösteriyor. Bu, miktar, buzul kütlelerinin yaklaşık yüzde 2’si anlamına geliyor.

Radar altimetresi denilen bir cihazla toplanan veriler ile veri işleme konusunda yaşanan ilerlemeler sonucunda araştırmacılar, dünyadaki buzulların durumu hakkında şimdiye kadarki en iyi uydu değerlendirmesini elde etmiş bulunuyor. Geophysical Research Letters dergisinde 26 Nisan günü yayımlanan çalışma, küresel bir buzul değerlendirmesini ortaya koyuyor.

buz

ESA’nın Dünya Kaşifi CryoSat, kutup okyanuslarında yüzen deniz buzları ile Grönland ve Antarktika’yı örten geniş buz tabakalarının kalınlığındaki değişiklikleri hassas ölçümlerle takip eden bir uzay aracıdır. Kaynak: ESA

‣ Himalayalar’daki buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı
‣ ‘Kıyamet Buzulu’nun doğu buz sahanlığı için kritik uyarı: Beş yıl içinde çökebilir
‣ Kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl: Buzullar rekor düzeyde eriyor, denizler yükseliyor, kuraklık artıyor

En büyük buzul kaybı Alaska’da görülüyor

Bilim insanları, Alaska‘daki buzulların 10 yıllık araştırma dönemi boyunca yılda 80 milyar tondan fazla buz kaybederek en büyük kayıpları yaşadığını kaydediyor. Bu miktar, bölgedeki toplam buz hacminin yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor.

Daha sıcak sulara kıyısı olduğu için buzulların aşındığı ve daha hızlı hareket ettiği yerler arasında Kuzey Kutbu (Norveç takımadalarından Svalbard yakınları) ve Barents ve Kara denizlerinin Rusya’ya yakın kesimleri yer alıyor.

buz

Ağustos 2010 ile Ağustos 2020 arasında görülen buzul kütle değişimleri. Kaynak: Glacier Mass Loss Between 2010 and 2020 Dominated by Atmospheric Forcing (https://doi.org/10.1029/2023GL102954)

‣ Eylül ayının henüz ilk haftalarında Grönland’daki buzullar rekor düzeyde eridi
‣ Tüm buzullar eridiğinde…
‣ Himalaya buzulları eridikçe Güney Asya’daki su krizi derinleşiyor

Erimenin çoğu, atmosfer sıcaklıklarındaki artıştan kaynaklanıyor

Bu bölgelerdeki kütle kaybının yüzde 50’den fazlası, eriyerek okyanuslara karışan buzul miktarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Veriler, 2010 ile 2020 yılları arasında görülen buz kaybının büyük çoğunluğunun, atmosfer sıcaklıklarındaki artışa bağlı erimeden kaynaklandığını gösteriyor.

Kaybın yalnızca yüzde 11’i, buzul cephelerinin daha sıcak okyanus veya göl sularının kıyısında yer almalarına bağlı erime veya akış artışından kaynaklanıyor.

Bu durumun, halihazırda düşük rakımlı bölgelerde yaşayan topluluklar için önemli bir tehdit oluşturan deniz seviyelerinde yükselmeye yol açacağı öngörülüyor.

buz

‣ Araştırma: Kuzey Kutbu’nun buzulları 2040’a kadar yazları yok olabilir
‣ Önlem almak da yetmeyecek: Dünya Mirası buzulların üçte biri 30 yıl içinde yok olacak
‣ Araştırma: Kar ve buz erimesi 15 yılda 31 kat arttı

Dünyada her beş kişiden biri buzullara ihtiyaç duyuyor

Buzullar, dünyada milyonlarca insana içme suyu sağlıyor ve çiftçilik faaliyeleri yürütmelerini mümkün kılıyor. Bu nedenle buzulların ne hızda değiştiğinin takibi önem taşıyor.

Dünyanın birçok yerindeki buzullar, kritik su rezervuarı işlevi görüyor. Dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasının yazın buzullardan eriyerek akan sulara bir şekilde bağımlı olduğu düşünülüyor.

İklim değişikliğinin buzullar üzerinde yol açtığı değişiklerin izlenmesi, büyük ölçüde uzay gözlemlerine dayanıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.