İklim krizi bütün dünyayı sarsıyor. Avrupa’da sıcak, Nepal’de sel, Çin’de toprak kayması

İklim krizinin etkileri bütün dünyada etkisini gösteriyor. Türkiye henüz Düzce’de yaşanan acıları konuşurken Avrupa rekor sıcaklıklarla baş etmeye çalışıyor, Nepal’de selden, Çin’de toprak kaymasından ölüm haberleri geliyor.

Nepal’de 111 ölü

Nepal’de son haftalarda etkili olan şiddetli muson yağışlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 111’e yükseldi.

Afetlere bağlı en son ölümlerin, iki gündür aşırı yağışların etkili olduğu Lamjung ve Gulmi bölgelerinde kaydedildiğini aktaran yerel kaynaklar, ülke genelindeki sel ve toprak kaymalarında 67 kişinin yaralandığını, 41 kişiden ise haber alınamadığını belirtiyor.

Acil durum yetkilileri, bazı nehirlerdeki su seviyesinin tehlikeli boyuta çıkabileceği uyarısında bulundu.

Yerel medyada, Rautahat bölgesinin bazı kesimlerinin aşırı yağışların ardından sular altında kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkede sellerden etkilenen bölgelerde sağlık hizmetlerinin kısıtlı olması nedeniyle salgın hastalıkların baş göstermesinden endişe edildiği kaydedilmişti.

Çin’de kayıplar büyüyor

Çin Hükümetinden yapılan açıklama ülkenin güney batısında yer alan Guizhou eyaletinde son yağışların neden olduğu toprak kaymasında 11 kişin öldüğü, 42 kişiden haber alınamadığı bildirildi. Uluslararası gözlemciler ölü sayısının çok daka yüksek olmasından endişe ediyor.

560 kişilik kurtarma ekibinin çamur altında kalan kayıp insanları aramayı sürdürdüğü açıklandı.

Çin’in kırsal ve dağlık bölgelerinin yoğun yağmurlar sonrası ciddi tahribatlara uğradığı biliniyor. Çin’in resmi Xinhua Haber Ajansının bildirdiğine göre Guizhou eyaletinde bu yılın ilk yarısında seller ve toprak kaymasından 2.2 milyon kişi etkilenmiş. Maddi zararın ise 3.1 milyar Yuan (450 milyon $) olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa’da sıcak dalgası

Almanya, mevsim normallerinin üstünde aşırı sıcak bir yaz geçiriyor. Ülkede sıcaklık ilk kez 42 derecenin üstüne çıktı. Alman Meteoroloji Kurumu’nun henüz kesinleşmeyen verilerine göre 25 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Lingen kentinde ölçülen 42,6 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı.

Aşırı sıcaklar nedeniyle özellikle yaşlılara evden çıkmamaları çağrısı yapılırken sıcak hava dalgası Alman siyasetinin gündemine de girdi. Muhalefetteki Yeşiller Partisi 30 derecenin üstündeki sıcaklıkların bazı kişiler için tehlikeli olabileceğine işaret ederek çalışanların haklarının genişletilmesi talebinde bulundu.

Fransa, İngiltere ve Hollanda’da da sıcaklık rekorları kırılırken, sıcak hava dalgasının gündelik hayatı olumsuz yönde etkilediği gözleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR