İklim KriziManşet

İklim krizi: Avrupa’da erken sıcak dalgası, orman yangınları; Asya’da sel

0
Akdeniz‘den Kuzey Denizi’ne uzanan sıcak dalgası, geçen hafta sonu Birleşik Krallık’tan Fransa, İspanya ve Almanya‘ya kadar pek çok Batı Avrupa ülkesini zorluyor.

Fransa

Fransa’da yaklaşık 18 milyon Fransız, geçen cuma ülkenin yaklaşık üçte birini etkileyen sıcak dalgası uyarılarıyla güne başladı. Güneydeki Pirenelerden Paris bölgesine orman yangını uyarıları yapıldı.

Ülkenin bazı bölgelerinde, konserler dahil kalabalıkların bir araya geleceği açık hava etkinlikleri yasaklandı. Güneybatı Fransa’da okullar tatil edildi, huzurevi sakinleri ve korumasız nüfuslar için önlemler artırıldı. Geçen hafta 40 derece sıcaklık ölçülen Fransa’da hafta sonu sıcaklığın daha da artması üzerine Bordeaux Belediyesi sıcak dalgasının bitimine kadar klimaların çalışmadığı kapalı alan etkinliklerini de yasakladı. Belediye’den “Şu an herkesin sağlığı risk altında” açıklaması yapıldı. 

Fransız İçişleri Bakanlığı da halka “son derece dikkatli olmaya ve dışarıya çıkmama” çağrısında bulundu. Klimaların ve vantilatörlerin de yüksek oranda çalıştırılması sonucu Fransa’nın komşu ülkelerden elektrik satın almaya başladığı duyuruldu.

Devletin meteoroloji dairesi Meteo France, bunun ülkede görülen en erken sıcak hava dalgası olduğunu, Kuzey Afrika‘dan gelen havanın bunda etkili olduğunu açıkladı.

Fransa’da 2003 yılında yaklaşık 15.000 kişinin ölümüne neden olan sıcak dalgası, ülke yöneticilerini daha sıkı önlemler almaya yönlendiriyor. 

Bölgede gece sıcaklıkları da alışılmadık derecede yüksek ve aşırı sıcaklar Atlantik Kıyısı’ndaki Brittany ve Normandiya‘da normalde daha soğuk bölgelere doğru yayılıyor.

Öte yandan ülkenin Normandiya kıyılarındaki Villers-sur-Mer‘de hafta sonu aniden gerçekleşene “mini hortum” can aldı. Ani bir rüzgarla bir restoranın penceresine savrulan 31 yaşındaki uçurtma sörfçüsü hayatını kaybetti, beş kişi yaralandı.

Meteorologların ise rüzgarların bu kadar kuvvetli olacağını tahmin etmediklerini belirtildi. Villers-sur-Mer Belediye Başkanı Thierry Granturco, rüzgarları “kıyımızda hiç görmediğimiz bir şiddet” olarak nitelendirdi. Sert rüzgarlar ve hortum 20-25 dakika kadar sürdü.

Bu beklenmedik hava olayı, Météo-France tarafından öngörülmediği için duyurulamadı.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta hafta sonu Londra yakınlarındaki Heathrow Havalimanı‘nda 33 dereceye (90 Fahrenheit) ulaşan sıcaklıkla şimdiye kadar bu mevsimdeki ki en sıcak gününü kaydedildi.

Ülke için olağandışı olan bu durum için uyarılar da peş peşe geldi. Meteoroloji Ofisi, sıcaklıkların İngiltere’nin güney yarısındaki yüksek basıncın ve Avrupa’dan İngiltere’ye sıcak hava getiren güneybatı hava akışının bir sonucu olduğunu duyurdu ve insanların dikkatli olmalarını istedi.

Sıcak dalgası, Royal Ascot at yarışı etkinliğinin organizatörlerini ünlü katı kıyafet kurallarını gevşetmeye sevk etti ve erkeklerin ceketlerini ve kravatlarını çıkarmalarına izin verildi.

Hollanda-İsviçre

Hollanda‘nın başkenti Amsterdam‘da vatandaşlar, en yakın Kuzey Denizi sahiline giden trenlere akın ederken, şehirde kalmak zorunda olanlar ise tarihi kanallarda teknelere kürek sörflerine binerek serinlemeye çalıştı.

İsviçre Meteoroloji yetkilileri ülkede sıcaklıkların 30 derece üstü olacağını belirtirken, kent ile kırsal kesimdeki hava sıcaklığı arasındaki farkın 6 dereceye ulaştığını vurguladı. Yetkililer,  “Fark özellikle geceleri belirgin. Bunun nedenlerinden biri, binalarda ve altyapıda kullanılan malzemelerin daha fazla ısıyı emmesidir” dedi.

Almanya

Berlin‘in güneyi de dahil olmak üzere birçok orman yangınıyla mücadele edilen Almanya‘da, ulusal hava durumu servisi, sıcak dalgasının etkilerinin hafta boyunca devam edeceğini, aşırı sıcakların Orta ve Doğu Avrupa’ya doğru taşınacağını tahmin etti.  Yetkililerin kuzey İtalya ile Fransa ve Almanya’nın bazı bölgelerinde bir süreliğine suyun karneye bağlanmasını talep ettiği belirtiliyor.

Katalonya'da orman yangınları

İspanya

İspanya da bu yıl, bu yüzyılın başından bu yana en sıcak mayıs ayını yaşandı. Bu hafta sonu da hava sıcaklığı 43 dereceye kadar çıktı.

Katalonya bölgesinde, biri 20 bin hektara kadar ulaşan birden fazla orman yangını meydana geldi. Yangınların tümü şu an için kontrol altına alınmış olsa da aşırı sıcakların sürmesi ve kuraklık koşulları yüzünden yetkililer alarm halinde.  

ABD

Son haftalarda görülen aşırı sıcaklıkların dünyanın diğer bölgelerini de etkiliyor. ABD’nin yaklaşık üçte biri geçen haftayı sıcak dalgası altında geçirdi. Kansas Sağlık ve Çevre Departmanı Sözcüsü Matthew Lara, aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle en az 2 bin büyükbaş hayvanın öldüğünü bildirdi.

Kansas Hayvancılık Birliği Sözcüsü Scarlett Hagins de “Kansas’ın batısında hafta sonu sıcaklıklar ve nemin artması nedeniyle sığırlar ısı stresi yaşamaya başladı. Hayvanlar ani değişime alışamadı” dedi. World Weather Inc. Başkanı Drew Lerner ise pazartesi günü Kansas’ın kuzeybatısında sıcaklıkların 42 santigrat dereceye ulaştığını belirtti.

Bazı bölgelerde ise halka evde kalma çağrısı yapıldı.

Hindistan ve Bangladeş’te şiddetli muson ve sel

İki hafta önce 50 dereceyi aşan kavurucu sıcaklıklarla boğuşan Hindistan ve  Bangaldeş‘i ise bu kez sel bastı. İki ülkede şiddetli muson fırtınalarının neden olduğu yıldırım çarpmaları ve toprak kaymalarında en az 59 kişinin öldüğü açıklandı.

Milyonlarca insan ise aşırı hava olayları nedeniyle evlerinde mahsur kaldı. Meteoroloji, selin gelecekteki birkaç gün içinde daha da kötüleşmesinin beklendiği konusunda uyardı. Bangladeş hükümet yetkilileri, son sel felaketini ülkede 2004’ten bu yana yaşanan “en kötü sel” olarak nitelendirdi.

Bangladeş’te geçen hafta boyunca aralıksız devam eden yağmurlar, ülkenin kuzeydoğu bölgesinin geniş alanlarını sular altında bıraktı ve komşu Hindistan’daki dağları aşan şiddetli sağanak yağışlar nedeniyle daha da şiddetlendi.

Yetkililer, bölgede yaklaşık 3,1 milyon kişinin yerinden edildiğini ve bunların 200 bininin şu anda daha yüksek yerlerdeki derme çatma sığınaklara yerleştirildiğini söyledi.

Pakistan’ın komşusu Hindistan’ın Assam eyaletinde ise  beş gün boyunca aralıksız devam eden sağanak yağışların ardından, 1,8 milyondan fazla insan selden etkilendi.

Mevsimsel muson yağmurları, Güney Asya‘da her yıl ölümlere ve yıkıma neden oluyor. Uzmanlar, söz konusu aşırı hava olaylarını,  tek başına küresel ısınmaya bağlamamakla birlikte, özellikle alçak ve yoğun nüfuslu ülkelerde daha fazla felakete yol açabileceği konusunda uyarıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.