İklim krizi: Avrupa’da aşırı hava olayları 40 yılda 195 bin can aldı

Avrupa Çevre Ajansı, 1980-2021 yılları arasında sel, fırtına, orman yangını, sıcak ve soğuk dalgası gibi aşırı hava olayları nedeniyle Avrupa'da yaklaşık 195 bin insanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yayınlanan rapora göre, geçen kırk yıl içinde aşırı hava koşulları nedeniyle 196 bin insan yaşamını kaybetti.

Olağanüstü hava koşullarının neden olduğu maddi zararın değeri ise 560 milyar euroyu geçiyor. Açıklamada 560 milyar euroluk zararın sadece 170 milyarının sigortalandığı da kaydedildi.

EEA’nın raporunda, “1980-2021 yılları arasında yaşanan seller, fırtınalar, sıcak ve soğuk dalgaları, orman yangınları ve heyelanlar nedeniyle yaklaşık 195 bin insanın yaşamını yitirdiği” belirtildi.

‣ İklim krizi: 2022’de Türkiye’de aşırı hava olayları rekor kırdı
‣ İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de milyonlarca kişiyi sefalete sürükledi

Ölümlerin yüzde 81’inin sebebi: Sıcak dalgaları

Deutsche Welle‘nin aktardığına göre veriler, sıcak dalgalarının ölümlerin yüzde 81’ine ve mali kayıpların ise yüzde 15’ine neden olduğunu gösteriyor.

EEA yetkililerinden Aleksandra Kazmierczak AFP’ye yaptığı açıklamada, “Daha fazla kayıp yaşanmasını önlemek için acilen aşırı hava olaylarıyla ön alıcı bir şekilde mücadele etmeye hazırlanmamız gerekiyor” diyerek, özellikle yaşlıların sıcak havalara karşı hassas olması sebebiyle, Avrupa’nın yaşlanmakta olan nüfusunu korumak için önlemler alması gerektiğine dikkat çekti.

Raporda ayrıca “Ulusal uyum politikaları ve sağlık stratejilerinin çoğu, sıcağın kalp-damar ve solunum sistemleri üzerindeki etkilerini kabul etmektedir. Ancak yarısından daha azı dehidrasyon veya sıcak çarpması gibi sıcağın doğrudan etkilerini kapsıyor” tespitleri yapıldı.

‣ İklim krizi: Okyanus yüzey sıcaklıklarının rekor kırmasıyla aşırı hava olaylarında artış bekleniyor
‣ Avrupa’da şiddetli hava olayları 40 yılda 142 bin kişinin ölümüne neden oldu

‘Tedbir alınmazsa ekonomik ve tarımsal kayıplar artacak’

2022 yazında tekrarlanan sıcak hava dalgalarının ardından Avrupa’da normalden daha fazla ölüm meydana gelmiş olsa da EEA’nın raporuna bu veriler dahil edilmedi.

EEA’nın değerlendirmesine göre gezegenin 1,5 santigrat derece ısınması halinde şu anda yılda dokuz milyar euro olan ekonomik kayıp yüzyılın sonunda yılda 25 milyar euroya yükselebilir.

Raporda aşırı hava koşullarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmaması halinde mahsul verimi ve tarım gelirlerinin de düşeceği belirtildi.

‣ Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar
‣ TBMM: Aşırı hava olayları Türkiye’nin normali haline gelecek
İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR