Alt kıtanın pek çok yerinde hava sıcaklıkları, haftalardır tehlikeli derecede yüksek seyrediyor. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi‘de 28 Nisan’da sıcaklık 40 derecenin üstüne çıkmıştı. Ülkenin doğusundaki Odisha eyaletinde okullar bir haftalığına kapatılırken, pek çok bölge de 45 derece ve üstünü görmüştü.
Yeni bir çalışma, şu andaki gibi bir sıcak dalgasının herhangi bir yılda meydana gelme olasılığının yaklaşık yüzde 1 olduğunu buldu. İklim değişikliği henüz başlamadan önce ise bu ihtimalin en az 3 binde 1 idi. Bilim insanları, küresel ısınmanın Sanayi Devrimi öncesine göre 2 derece artması halinde söz konusu olasılığın 5’te 1’e kadar artacağı uyarısı yaptı. Dünya, 19. yüzyılın sonlarından bu yana zaten yaklaşık 1,1 santigrat derece ısındı.
Harsh heat will build in Southern Asia (again) in the coming days.
Pakistan will break 50°C (122°F) in places. This follows a very hot March and hottest April on record.
The heat really is relentless. Very hot also for large parts of India. pic.twitter.com/LJxFCFEqGL
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) May 8, 2022
Daha erken, daha sık, daha ölümcül
Güney Asya yılın bu zamanında yüksek sıcaklıklara yabancı değil, ancak söz konusu ölümcül hava dalgası bu yıl erken başladı.
Birleşik Krallık‘taki Imperial College London‘da iklim bilimcisi olan Friederike Otto, “Küresel ısınma, sıcak dalgaları söz konusu olduğunda gerçek bir oyun değiştiricidir” değerlendirmesi yaptı.
Araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların birkaç ay boyunca muson yağmurları gelene kadar devam edeceğini söylüyor. Bilim insanlarının, mart ve nisan aylarındaki maksimum günlük sıcaklıklar analizi ve dünyanın şu andaki haliyle emisyonların ve küresel ısınmanın hiç olmadığı kurgusal bir dünyanın bilgisayar simülasyonlarını kullanarak yaptığı modellemeye göre, zamansız ve uzun sıcak dalgalarının yaşanma olasılığı, küresel ısınma başlamadan öncekine göre 30 kat daha fazla.
Analiz ayrıca uzun süreli sıcaklığa maruz kalmanın etkilerini de ele aldı. Mumbai‘deki Hindistan Teknoloji Enstitüsü‘nde iklim bilimcisi olan çalışmanın yazarlarından Arpita Mondal, aşırı sıcaklığa duyarlı bir ürün olan buğday üzerindeki etkiler hakkında veri toplamanın, anekdotsal hasar raporlarına rağmen zor olduğunu söyledi:
“Ama oldukça şaşırtıcı olan, Hindistan’ın dünyanın geri kalanına buğday ihracatını yasaklamış olması. Bu bile, tarımsal üretkenliğimizin etkilendiğine dair yeterli kanıt. Yasak, Rusya‘nın Ukrayna’yı işgalinin buğday ihracatı üzerindeki etkileriyle birleştiğinde, uluslararası kurumları küresel gıda kıtlığı potansiyeli konusunda endişelendiriyor.”
En çok zarar görenler yine yoksullar
Çalışmanın diğer yazarı Roop Singh ise diğer anormal hava koşulları gibi, bunun da etkilerinin orantısız bir şekilde yoksullar üzerinde yoğunlaşma eğiliminde olduğunu aktardı.
Singh, “Kısmen daha fazla soğutma ihtiyacının sistemi zorlaması ve Hindistan’daki kömür kıtlığı nedeniyle yaygın elektrik kesintileri yaşandı. Bu durum, özellikle bir vantilatöre veya soğutucuya erişimi olsa da jeneratör alamadıkları için çalıştıramayan en yoksul insanları etkiliyor” dedi.
Dr. Otto, sel veya kuraklık gibi diğer aşırı iklim olaylarında küresel ısınmanın genellikle birkaç faktörden biri olmasına rağmen, sıcak dalgaları söz konusu olduğunda dünyanın ısınmasının temel faktör olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, “bir sonraki aşama”nın, insanların aşırı sıcağa nasıl uyum sağlayacaklarına karar vermelerine yardımcı olacak bilgiler sağlamak olduğunu yazdı.