Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: 2023 Birleşik Krallık’ta kayıtlara geçen en sıcak ikinci yıl oldu

0
Fotoğraf: Henry Nicholls/Reuters

Met Office‘in geçici verilerine göre, iklim krizi yüksek sıcaklıklara yol açmaya devam ederken, Birleşik Krallık 2023 yılında kayıtlara geçen en sıcak ikinci yılını yaşadı.

Bilim insanları, böylesine sıcak bir yılın, insan kaynaklı küresel ısınma olmadan 500 yılda sadece bir kez meydana gelebileceğini söyledi.

Dünya genelinde yüzey sıcaklıkları, 1884’e kadar uzanan süreçte her ikisi de rekor sıcak aylar olan haziran ve eylül aylarında zirveye ulaştı. Birleşik Krallık’ın en sıcak 10 yılının tamamı 2003 yılından bu yana gerçekleşti.

Atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin son 2 milyon yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve El Niño olarak bilinen Pasifik Okyanusu fenomeninin geri dönmesi nedeniyle 2023 yılının küresel olarak gezegenin kayıtlara geçen en sıcak yılı olması bekleniyor.

Guardianın aktardığına göre, iklim değişikliğinin uzun vadede Birleşik Krallık sıcaklık kayıtlarını etkilediğini ve 2023 yılının da çok sıcak bir yıl olarak kayıtlara geçeceğini ifade eden Met Office’ten Mike Kendon şu açıklamada bulundu:

”2023 yılı da Babet ve Ciarán gibi etkili fırtınaların rakamları etkilemesiyle yağmurdan payına düşeni fazlasıyla aldı. İklim projeksiyonları daha sıcak, daha kurak yazların ve daha ılık, daha yağışlı kışların sıklığında bir artış olduğunu gösteriyor. Daha sıcak bir atmosferin nem tutma kapasitesi daha yüksek, dolayısıyla iklimimiz ısındıkça daha da yağışlı olmasını bekliyoruz ve bu eğilim gözlemlerde de açıkça görülüyor.”

‣ Çin’de 2023 yazı: Aşırı sıcak ve büyük seller arasında bir halk
‣ Kasım ayında, Türkiye genelinde 67 merkezde ekstrem sıcaklık rekorları kırıldı
‣ Kuzey Kutbu’nda yaz sıcaklıkları rekor kırdı

İnsanlar sıcak dalgası sırasında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda bir su fıskiyesinde serinliyor. Fotoğraf: Henry Nicholls/Reuters

‘Net sıfır emisyona ulaşana kadar artmaya devam edecek’

Met Office, günümüzün sıcak ikliminde bu tür sıcak yılların her üç yılda bir beklendiğini açıkladı.

London School of Economics‘e bağlı Grantham İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü‘nde politika direktörü olan Bob Ward şunları söyledi:

“2023’teki ısınmaya kıyılarımızda deniz seviyesinin yükselmesi, daha yoğun yağışlar ve daha ölümcül sıcak dalgaları eşlik ediyor ve bunların hepsi Birleşik Krallık’ta giderek artan sayıda yaşam ve geçim kaynağına zarar veriyor. Tüm bu etkiler, dünya net sıfır emisyona ulaşana kadar artmaya devam edecek.”

‣ Copernicus: Rekor seviyedeki deniz sıcaklıkları deniz biyoçeşitliliğini tehdit ediyor

Kayıtlara geçen en sıcak yılların ardından iklimle ilgili alarm zillerinin çaldığını ancak Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak‘ın elinin kulağında olduğunu vurgulayan Greenpeace İngiltere‘nin politika direktörü Doug Parr şunları söyledi:

İklim eylemi için büyük bir seçmen desteği var. Sunak bu kararları tersine çevirmediği ve iklim kriziyle mücadele için gereken cesur politikaları hayata geçirmediği sürece, muhtemelen kısa sürecek olan başbakanlığı iklim başarısızlığı olarak anılacak.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.