İklim KriziManşetUncategorized

Çin’de 2023 yazı: Aşırı sıcak ve büyük seller arasında bir halk

0
Fotoğraf: BBC

Çin bu yaz dönemini aşırı sıcaklar ve yıkıma yol açan büyük sellerle geçirdi. Aşırı hava olaylarının daha önce hiç görülmediği bölgeler dahi sel altında kaldı. Kuzeydoğudaki Heilongjiang eyaletinde, ülkenin  tamamının yararlandığı gıda kaynaklarının çoğu zarar gördü. Bunu iklim değişikliğine bağlayan bilim insanlarına göre, ülkeyi daha kötü günler bekliyor.

Selin vurduğu bir pirinç (çeltik) tarlasında BBC‘ye konuşan 38 yaşındaki Zhang Junhua, “Ben hayatım boyunca bir kere olsun burada sel olduğunu görmedim” dedi.

Bu ay Wuchang türü pirinç yetiştirilen bölgedeki mahsullerin çoğu, yoğun sel nedeniyle tamamen yok oldu. Geçen aylarda yaşanan sellerde, başkalarını kurtarmaya çalışanların da aralarında olduğu en az 81 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede yaklaşık 10 yılda kayda geçen sellerin sayısı neredeyse 10 kat arttı.Geçen yıl temmuz ayında 130, ağustos ayında da 82 sel meydana geldi.

Zhuozhou'da işletmeler

Doğu Asya biriminden Dr. Zhao Li’ye göre, sellere ilişkin verileri izleyen ve kayda geçiren sistemlerin iyileştirilmiş olması da verilerdeki bu artışta etkili oldu ancak iklim değişikliği hâlâ büyük bir faktör. Dr. Zhao Li, sıcaklıkların artması sonucu atmosferdeki nemin de arttığını, bunun sonucunda da yoğun yağışlar görüldüğünü, kasırga ve tufanlar dahil büyük fırtınaların meydana geldiğini söylüyor.

Çin hükümetine bağlı meteoroloji birimi, 1990’lı yılların ortalarından bu yana aşırı sıcaklık artışları ve aşırı yağışların daha sık görüldüğünü doğruluyor. Dr. Zhao, ülkesinin bu aşırı hava olaylarına hazır olmadığını, sellerle yaşanan tecrübenin de bunu ortaya koyduğunu kaydediyor.

Yaraları sarmak yıllar alacak

Çinli yetkililer yaşanan son sellerin yarattığı hasarın önüne geçmek için, su akışının yönünü değiştirecek barajlar sistemini hayata geçirmeye çalışıyor. Ancak yönü değiştirilen su  Zhuozhou eyaletini hedef aldı.  Bölgede iki küçük işletmesi olan Zhang, “Yaşadığım hasarı onarabilmem için 8-10 yıla ihtiyacım var” dedi.

Bilim insanları, aşırı hava olaylarını iklim değişikliğinden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguluyor. İklim üzerine çalışan Profesör Cascade Tuholske, “Çin’de bu yaz yaşanan sıcak hava dalgaları ve seller gibi olaylara neden olan mekanizmalar karmaşık; ancak iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha sık ve daha şiddetli bir şekilde yaşamamıza neden oluyor” diyor.

Profesör Tuholske, büyük bir küresel ekonomi olmasının yanında nüfus yoğunluğu nedeniyle de Çin için iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının büyük bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

Çin’deki kuraklık ve seller dahil aşırı hava olayları, ülkedeki iklim değişikliği ile mücadele önlemlerinin yeterince güçlü olup olmadığını tekrar tartışmaya açtı.

Bununla birlikte iklim değişikliği küresel bir sorun ve çözümü sadece bir ülke ile sınırlı değil.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.