İklim KriziManşet

İklim isyanının üçüncü gününde öldürülen 164 aktivist anıldı

0

Haber: Elif Ünal

Yokoluş İsyanı’nın iklim krizine karşı harekete geçme çağrısıyla başlayan isyanın üçüncü gününde 2018’den bu yana dünya genelinde suikaste uğrayan 164 ekoloji aktivisti için anma törenleri yapıldı.

Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) çağrısını yaptığı ve 7 Ekim’de başlayan iklim krizine karşı uluslararası isyanda üçüncü gün geride kaldı. Paris, Amsterdam ve Londra’da işgal edilen meydanlarda eylemciler protestolarını sürdürüyor.

9 Ekim gününde gerçekleşen eylemlerde 2018’den bu yana dünya genelinde suikaste uğrayan 164 ekoloji aktivisti için anma törenleri yapıldı. Arjantin’deki iklim aktivistlerinin çağrısıyla gerçekleşen eylemler Londra, Paris, Dublin, Cape Town, İslamabad ve İstanbul’da da gerçekleşti.

Yokoluş İsyanı ne talep ediyor?

Birleşik Krallık‘da ortaya çıkan Yokoluş İsyanı küresel bir ekoloji hareketi şu anda 72 ülkede faaliyet gösteriyor. Talepleri arasında iklim ve ekoloji krizi hakkında gerçeklerin söylenmesi, iklim acil durumu ilan edilmesi, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve denetlemek için yurttaş meclisinin kurulması yer alıyor.

Yokoluş İsyanı aktivistleri 15 Nisan’da küresel ölçekte eylemler düzenlemişti. Londra’daki eylemde 11 gün boyunca merkezi yollar kapatılmış, eylemler sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. 7 Ekim tarihinde başlayan ikinci uluslararası isyanda eylemciler 60 farklı şehirde sokağa çıkacaklarını duyurdu.

Arjantin ve Şili’de anma törenleri

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleşen anma töreninde, siyah giyen eylemciler ellerinde mumlarla Birleşmiş Milletler binasına yürüdü. Üstlerinde öldürülen 164 aktivistin isimlerinin yazılı olduğu tabelalar taşıdı.

Santiago’da Plaza de Armas meydanında bir araya gelen aktivistler ise suikaste uğrayan kişilerin ismini okuduktan sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Londra: Gerçek sayı bundan çok fazla

Londra’daki anma eyleminde ise dün akşam kalabalık bir grup Trafalgar Meydanı’ndaydı. Sonunda temsili ölme eylemi yaparak aktivistlere karşı gerçekleştirilen suikastleri protesto ettiler.  “164 kişi için anma yapıyoruz ama gerçek sayı bundan çok daha fazlası” diyen grup şu açıklamada bulundu: “Neredeyse her hafta iki yerli aktivisti, Batılı maden şirketlerine karşı topraklarını korudukları için öldürülüyor. İsimleri ise çok nadir bir şekilde dünyada duyuluyor.”

İstanbul’dan destek açıklaması

İstanbul’daki Yokoluş İsyanı aktivistleri de öldürülen aktivistler için destek açıklaması yaptı. Açıklamada “Geçen yıl 164 ekoloji aktivisti, dünyayı koruduğu için öldürüldü. Dünyadaki en yüce sebep için çalışan tüm insanlara büyük bir sevgi ve şükran borçluyuz” dedi.

Berlin’de eylemciler dört meydanı kapattı

İsyanın birinci gününden itibaren 58 saatliğine Big Star Meydanı’nı kapatan eylemciler polis tarafından uzaklaştırıldı. Dağılan göstericiler bu sefer de Marschallbrücke, Oberbaumbrücke ve Jannowitzbrücke köprülerini trafiğe kapattı. Gençlerden oluşan Extinction Rebellion Youth ise alışveriş merkezlerinin ortasında yer alan Kurfurstendamm yolunu trafiğe kapattı.

 

Londra’da yemek malzemeleri, çadırlar ve pembe ahtapota el konuldu

Londra’da Westminister Bölgesi’nde 12 ayrı noktada gerçekleşen eylemler 9 Ekim’de de devam etti. Polisin sık sık müdahale ettiği gruptan aralarında 92 yaşındaki bir aktivistin de yer aldığı pek çok kişi gözaltına alındı. Londra’da gerçekleşen müdahalelerde ilk günden itibaren gözaltına alınan eylemcilerin sayısı 600’ü geçti. Polisin el koydukları arasında çadırlar ve yemek malzemeleri yanı sıra yol kapatmada kullanılan pembe ahtapot kuklası da yer aldı.

10 Ekim’de gerçekleşen eylemlerde ise aktivistler üç günlüğüne Londra Şehir Havalimanı’nı işgal etti. Onlarca kişi bu eylem sırasında gözaltına alındı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.