İklim ve Enerji

[İklim İçin] Trump Başkan oldu

0

21 Ocak 2017, Cumartesi gününü tarihe not edelim. Donald Trump ABD Başkanı olarak yemin etti. Gelir gelmez ilk icraatları ise Trump’ın iklim değişikliği konusunda yapacaklarından, daha doğrusu yapmayacaklarından endişelenen bizlerin tüm endişelerini haklı çıkarır cinsten.

Trump’ın resmen görevi devralmasından dakikalar sonra yenilenen Beyaz Ev websitesinde iklim değişikliği referanslarının hepsi silindi.

  1. Başkan Barack Obama’nın Beyaz Ev websitesinde öncelikli konu başlıkları şu şekilde:
  • Medeni Haklar
  • İklim Değişikliği
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Dış Politikalar
  • Sağlık
  • İran Anlaşması
  • Göçmenlik Anlaşması

Yeni Başkan Donald Trump’ın Beyaz Ev websitesinde ise öncelikli konular:

  • Önce Amerika Enerji Planı
  • Önce Amerika Dış Politika
  • İş ve Büyümeyi Geri Getirme
  • Orduyu Tekrar Güçlü Yapma
  • Emniyet Teşkilatı için Ayağa Kalkma
  • Tüm Amerikalıların İşine Yarayacak Ticari Anlaşmalar

Beyaz Ev websitesinde Obama yönetiminin iklim değişikliği konusunda eylem planlarını anlatan iklim değişikliği sayfalarının hepsi ortadan kalkmış ve yeni websitesinde iklim değişikliğinin i’si geçmiyor – bir şey hariç: Trump’ın Obama yönetiminin iklim değişikliği politikalarını ortadan kaldırmaya ettiği yemin.

Trump yönetiminin en öncelikli ve acil konusu olan Önce Amerika Enerji Planı’na bakalım:

  1. Trump’ın kampanya sözü olan Amerika’nın sönen kömür sektörünü canlandırmak
  2. Obama’nın İklim Eylem Planı’nı kaldırmak
  3. Amerika’nın tüm fosil yakıt rezervlerini kullanarak enerji bağımsızlığını sağlamak

Obama’nın İklim Eylem Planı düşük karbonlu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik ederken, kömürün elektrik üretiminde kullanılmasına mani oluyordu. Trump, Obama’nın planının iş gücünü yok ettiğini iddia ediyor. Oysa ki kömürün kullanımı, daha ucuz olan doğal gazın çatlatma yöntemiyle elde edilmeye başlamasından beri, yani 2008’den beri zaten düşüyor. 2016’da ilk defa doğal gaz ABD’nin en büyük enerji kaynağı oldu.

ABD’nin fosil yakıt kaynağı geniş, ancak ABD’de çıkarılan petrol ABD’de kalmıyor. Çıkarılan petrolün %40’ı ihraç edilirken ABD, Kanada ve Orta Doğu’dan petrol ithal ediyor.

Trump yenilenebilir enerji kaynaklarını “üç beş ağaç peşindeki çapulcuların kendilerini iyi hissetmelerinin masraflı yolu” olarak nitelendirse de tüm dünyada yenilenebilir enerjinin maliyeti düşüyor. Hatta, ABD’de en çok karbon salan eyelet olan Texas bile rüzgar enerjisi üretiminde birinci oldu.

Obama giderayak Arktik Okyanusu ve Alaska’nın Kuzey Kıyısını petrol ve gaz aramlarına kapattı, federal topraklarda kömür araştırmalarını yasakladı ve de Atlantik kırısını gelecek petrol aramalarına karşı korumaya aldı.

Trump’ın Önce Amerika Enerji Planı bu kısıtlamaları kaldırdığımızda işçi gelirlerinin 30 milyar dolar artacağını iddia ediyor. Bu rapor Amerika’nın tüm kamusal alanlarının gaz, kömür ve petrol çıkarılması için açılması halinde böyle bir artış ön görüyor – bu topraklara doğal parklar ve de ormanlıklar dahil. Hatta Beyaz Saray’ın önündeki çimlik alan bile dahil.

Hadi bu tüm kamusal alanların fosil yakıt araştırmaları için açılmasını geçelim, bu sayılar hiçbir zaman tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor. Colorado-Boulder Üniversitesi doğal kaynaklar profesörü Mark Squillace şöyle diyor: “ABD’de petrol, gaz ve kömür rezervleri olduğu doğru ama sadece bu tahmini rezervleri alıp, pazar değerleri ile çarpıp büyük rakamlar elde edemezsiniz. Bu rezervlerin çoğu öngörülebilen bir zamanda ekonomik olarak geliştirilebilecek rezervler değil.”

Kaldı ki, ABD açık deniz rüzgar enerjisi potansiyelini tamamen değerlendirse bugün ABD’de üretilen elektriğin dört katını üretebilir.

Trump yönetimi Önce Amerika Enerji Planı’nda temiz kömür teknolojisine de bağlı olacaklarını bildirmiş. Ancak maalesef temiz kömür diye bir şey yok. Bazı kömür çeşitleri diğerlerine göre daha az sera gazı salsa ya da daha sulfur içerse de hepsi atmosphere aynı oranda karbondioksit salıyor ve bu da iklim değişikliğine neden oluyor. Kömür, gaz ve petrolden bile daha kirli bir fosil yakıt türlü.

Kaldı ki, Trump’ın enerji planının ön gördüğü parlak gelecekte ne iklim değişikliği kaynaklı gıda sıkıntıların, maddi sorunlardan ne de sağlık sorunlarından söz ediliyor.

Son olarak Trump daha temiz bir çevre için Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency – EPA)’nın rolünü tekrar değerlendireceğini belirtiyor planda. Trump EPA’nın rolünü onu kapatmaya çalışarak yeniden değerlendiriyor olabilir mi? Trump’ın EPA başkanı olarak atadığı isim Scott Pruitt EPA’yı 14 kere dava etmiş ve de Obama’nın en devrimci iklim politikalarından birinin rafa kaldırılmasına neden olan suç duyurusunda bulunmuş.

Sadece Pruitt değil, ExxonMobil’in, dünyanın en büyük petrol şirketinin CEO’su Rex Tillerson’ın Dışişleri Bakanlığı’nı yürütmesi kabul edilebilir bir şey değil. Sadece dünyanın en büyük petrol şirketi değil, insan kaynaklı iklim değişikliğini 1970’lerde bilmesine rağmen sakladığı için tüm iklim aktivistlerin kampanyalarının hedefi olan şirketin CEO’su ABD’nin Dışişleri Bakanı olacak.

Trump’ın ilk imzasını ise çevrecilerin büyük mücadeleler ile rafa kaldırılmasını sağladıkları Keystone XL ve Dakota Access petrol boru hattı projelerini diriltmek için attı.

İklim İçin radyo programı her Salı saat 10.00’da Açık Radyo’da yayınlanıyor. 24 Ocak 2017, Salı günü Ömer Madra ile Trump konusunda konuştuk. Yukarıda yazanları ve daha fazlasını buradan dinleyebilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.