İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin etkilerine çare olur mu: Amazon ormanlarına devasa ağaçlandırma projesi

0

Dünyanın en büyük ağaçlandırma projesi kapsamında, Amazon Ormanlarına 73 milyon ağaç dikilmesi planlanıyor. Brezilya’daki bu organizasyonla, iklim değişikliğinin etkilerini önlemek veya yavaşlatmak gayesi ile yeni teknikler kullanılarak 70 bin dönümlük alanın ağaçlandırılması hedefleniyor.

Bu ağaçlandırma yönteminde, fide ekmek yerine 1 metrekarelik alana 200 farklı tohum atılıyor ve en güçlü tohum hangisiyse hayatta kalıyor; daha güçlü bir orman yapısı oluşturuyor. Ağaçlandırma çalışmaları yapan Conservation International şirketinin, gelecekte küresel ısınmanın etkilerini engellemek veya en azından yavaşlatmak için yeni bir projeye imza atacağı belirtildi.

30 bin futbol sahası genişliğinde alan ağaçlandırılacak

Tarihteki en büyük tropikal ağaçlandırma projesiyle önümüzdeki 6 yıl içerisinde, 73 milyon ağacın Brezilya’nın Amazon, Acre, Para, Londônia, bölgelerinde, mera yapılmak için üzerindeki ağaçlar kesilmiş 70 bin dönümlük (30 bin futbol sahası büyüklüğünde) alana dikmesi bekleniyor.

Küresel ısınmayı engellemek için Paris Konferansı’nda alınan kararda tropikal ormanların korunması hedefi konulmuştu. Conservation International’ın Yönetim Kurulu Başkanı N. Sanjayan, “Sadece ağaçların korunması değil, hangi ağaçların korunduğu da önemli. Atmosferin temizlenmesini istiyorsak, yağmur ormanları önemli” dedi.

Ormanların azalması engellenebilirse, karbon salımı miktarı %37 oranında azaltılabiliyor. Son 40 yılda Amazon Ormanları’nın %20’si azaldı ve gelecek 20 yılda %20’sinin daha yok olacağı tahmin ediliyor.

 

(BBC Türkçe)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.