İklim KriziManşet

İklim değişikliği ile mücadelede Stella McCartney’den moda endüstrisine israf eleştirisi

0

İklim değişikliği ile mücadelede dünyaya salınan sera gazlarından sorumlu sektörlerden biri olan moda endüstrisi son yıllarda sürdürülebilir iş uygulamalarına yönelmeye çalışıyor. Kıyafetleri farklı şekilde tasarlamak, daha uzun süreli kullanıma uygun hale getirmek ve mümkün olduğunda geri dönüştürebilmek temel prensiplerden birkaçı.

Moda endüstrisi çevreye inanılmaz derecede zarar veriyor

2002’deki koleksiyonunda deri ve kürk kullanmadan organik tasarımlarıyla hem hayvan hem de çevre dostu bir portre çizen dünyaca ünlü İngiliz moda tasarımcısı Stella McCartney, moda endüstrisini israf etmekle eleştirerek endüstrinin çevreye inanılmaz derecede zarar verdiğini açıkladı. McCartney, çevre savunucusu Dame Ellen MacArthur ile giysi üretiminde ve kullanımında sistematik bir değişim yapılması çağrısında bulundu. MacArthur Vakfı’nın 28 Kasım’da yayınlanan Tekstil Ekonomisi Raporu’na göre moda sektörünün yılda 1,2 milyar ton sera emisyonu yaratan bir iş olduğunu, bu rakamın uluslararası uçuş ve deniz taşımacılığı kombinasyonlarından daha büyük olduğu belirtiliyor.

McCartney’e sürdürülebilir moda ve hayvan hakları çalışmaları için ödül

İngiliz Moda Konseyi, Stella McCartney’nin sürdürülebilir moda ve hayvan hakları üzerindeki çalışmalarını ve bağlılığını onurlandırıyor. McCartney, Yenilikçi Özel Ödülünü, bu sene Londra’da gerçekleşecek Moda Ödülleri’nde alacak.

Koleksiyonlarında vejetaryen deri ve organik koton gibi etik malzemeler kullanan tasarımcı tasarımlarında hayvanlara zarar veren bir malzeme kullanmıyor. Birçok çevre kurumu ve yardım kurulu ile partnerliği olan Stella McCartney sadece malzemelerini değil, üretim aşamasındaki işçileri de düşünüyor. Gelişmekte olan ülkelerde birçok kadına çalışma imkanı sağlayan McCartney modanın sürdürülebilir ve etik olabileceğini kanıtlamak istiyor.

 

(Guardian, Elle, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.