İklim KriziManşetSağlık

İklim değişikliği, daha fazla cilt kanseri vakasına yol açabilir

0

Uzmanlar, iklim krizinin neden olduğu yüksek yaz sıcaklıklarının, melanom gibi potansiyel ölümcül cilt kanseri vakalarında artışa neden olabileceğini belirtiyor.

Sağlık uzmanları ve iklim bilimciler, iklim değişikliği nedeniyle daha uzun ve daha sıcak yaşanan yaz mevsiminin, insanların güneşte daha fazla zaman geçirmesi ve UV radyasyonuna daha fazla maruz kalmasına neden olduğu için endişeli.

The Guardian‘a konuşan Sheffield Üniversitesi‘nden tıbbi onkoloji profesörü Sarah Danson, “Melanom hastalarını tedavi eden bir klinisyen olarak, daha sıcak yazlarda devam eden bir eğilimin daha fazla melanom vakası eğilimi görüyorum  ve melanomun daha fazla ölüme yol açacağından kesinlikle endişeliyim” diyor.

‣ UV ışınları hakkında her şey: Zararları ne, D vitamini için gerekli mi?

İngiltere Kanser Araştırmaları Genel Müdürü Michelle Mitchell, iki yılda bir güneş yanığı oluşturacak kadar maruziyetin, cilt kanseri riskini üç katına çıkarabileceği uyarısında bulunurken kanser vakalarındaki artışın, yılın belli aralıklarında art arda günlerde yapılan tatiller nedeniyle daha fazla güneşe maruz kalmak gibi bir dizi faktöre bağlı olabileceği düşünüyor.

Bristol Üniversitesi’nden iklim bilimi uzmanı Prof. Dann Mitchell de daha sıcak bir hava ve sağlık sorunları arasında dolaylı bir ilişki olduğunu şöyle açıklıyor:

“İklim değişikliğinin en belirgin etkilerinden biri, sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca daha yüksek sıcaklıklar yaşanması. Sıcaklıklardaki bu değişim, davranış kalıplarını da değiştiriyor. Örneğin Birleşik Krallık’taki insanlar, hava daha sıcak olduğunda daha fazla dışarı çıkma eğiliminde. Bu, yıl boyunca güneş ışığına daha fazla maruz kalmaya ve cilt kanseri için bilinen bir risk faktörü olan UV ışınlarında çok daha fazla maruz kalmaya yol açar.”

‣ İklim değişikliğinin vücudumuzdaki 10 etkisi

İklim krizinin uzun vadeli sağlık sonuçlarının yeterince tartışılmadığını ve belirli bir sıcak dalgasını, belirli bir kanserle ilşkili olduğunu söylemenin zor olduğunu dile getiren Mitchell,  “Artan kanser riskini, insan kaynaklı iklim değişikliğinin, daha sıcak günleri daha olası hale getirmesine bağlıyoruz” diyor.

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları’ndan kıdemli sağlık bilgi yöneticisi Karis Betts, kanserin gelişmesi uzun yıllar aldığından son sıcak dalgalarının cilt kanseri vakaları üzerindeki etkisini anlamak için henüz çok erken olduğunun altını çiziyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.