DünyaManşet

İklimbilimci Hansen gözaltında

0
Hansen gözaltına alınırken
İklim bilimci James Hansen katran kumu protestosunda gözaltına alındı

İklim değişikliğini bilimsel olarak ilk tespit edip boyutlarını ortaya koyan biliminsanlarından ve son olarak etkileyici eseri Storms of My Grandchildren (Torunlarımın Fırtınaları) ile tanınan iklimbilimci Dr. James Hansen dün, 29

Hansen gözaltına alınırken

İklimbilimci James Hansen katran kumu protestosunda gözaltına alındı

Ağustos’ta Washington DC’de gözaltına alındı. Biliminsanı ve kendi ilanıyla aktivist, Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri arasında kurulması planlanan ve Kanada’dan çıkartılacak katran kumundan elde edilmiş petrolü Meksika körfezindeki ABD rafinerilerine taşımayı amçlayan, emisyon artışı yanısıra büyük ekolojik tahribata zemin hazırlayacak KeyStoneXL petrol boru hattını protesto etmek için Beyaz Ev’in önünde 20 Ağustos’tan beri devam etmekte olan barışçıl doğrudan eylem TarSandsAction‘a katılmıştı.

James Hansen verdiği demeçte Başkan Obama’ya Kanada şirketi TransCanada‘ya bu boru hattını inşa izni veren onayı vermemesi çağrısında bulundu ve ABD’nin fosil yakıtlara ciddi bağımlılığına gönderme yaparak “eğer Obama enfekte olmuş iğneyi tercih ederse başından beri sadece yeşil badana yaptığını göstermiş olacak; diğer petrolle yağlanmış, kömürle işleyen politikacılardan bir farkı olmadığı, iptiladan kurtulmaya gerçekten niyetli olmadığı ortaya çıkacak” dedi. Obama’nın 2008 seçim kampanyası ABD’nin fosil yakıtlara bağımlılığının önüne geçmenin altını çiziyordu. Hansen 1980’lerden beri yeni petrol kaynakları bulunması veya mevcut kömür kaynaklarının kullanılmaya devamı taktirinde iklim felaketinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor, ancak son yıllarda bunun siyasetçilerin hüsnüniyet veya aklıselimine bırakılamayacak kadar ciddi bir mesele olduğu kanaatine varıp doğrudan vatandaş eylemine inanır bir tavır aldı.

Dünkü eyleme James Hansen haricinde ABD’deki Protestan, Katolik ve Musevi cemaatlerinin ruhbanları arasından saygın isimlerden de katılım oldu. Dün, eylem’de gözaltına alınanlar arasında Greenpeace ABD’nin genel direktörü Phil Radford,

Radford gözaltına alınıyor

Dün gözaltına alınanlar arasında Greenpeace ABD Genel Direktörü Phil Radford da vardı.

350.org’un genel direktörü May Boeve ve önde gelen özgürlükçü lobi sitesi CREDO Mobile’ın yöneticisi Michael Kieschnick de vardı. Eylem başladığından bu yana gözaltına alınan iklim aktivistlerinin sayısı 522’yi buldu, ve eylemler büyük bir mitingle bitecekleri 3 Eylül’e kadar artan katılımla devam edecek.  Gözaltına alınan eylemciler son derece kısıtlayıcı ve beklenmedik bir şekilde iki gün gözaltında tutuluyor. Başkan Obama’dan henüz konu üzerine bir açıklama gelmiş değil.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.