Manşetİklim Krizi

İklim aktivistlerinden 25 Mart Küresel İklim Grevi çağrısı: #KârDegilİnsanlar

0

Youth For Climate Türkiye, 25 Mart 2022‘de yapılacak bir sonraki Küresel İklim Grevi için hazırlanıyor. İklim aktivisti çocuklar ve gençler, Küresel Kuzey‘den ve dünya liderlerinden, yeşil “göz boyamalı” görüşmelerini durdurmasını talep ediyor ve “İklim Eylemi” adına yürüttükleri yalanları gerçek bir iklim eylemine dönüştürmelerini teşvik ediyor.

Eylemler için yer ve saat açıklamaları, daha sonra ilan edilecek.  

Dönüştürücü iklim adaleti talebi

Aktivistler yayımladıkları çağrı metninde, iklim tazminatlarının hayırseverlik değil, siyasi gücün insanlara ve topluluklara geri döneceği, dönüştürücü bir adalet süreci olduğuna vurgu yaptı:

“Bu süreç krediler şeklinde değil, yerli ve marjinal topluluklardan gelen taleplerin yerine getirilmesi; topraklarını geri almak, iklim krizinden en çok etkilenenlere uyum, kayıp ve hasarlar için kaynak sağlamak – küresel zenginlik, teknoloji ve bilgi ile siyasi gücün hem küresel kuzeyden küresel güneye hem de yukarıdan aşağıya yeniden dağıtılması şeklinde olmalıdır.”

Petrol şirketlerinin ve onları destekleyen daha bile büyük hükümetlerin reklamcıları tarafından hazırlanmış iyi ifadeli yalanları duymaktan bıktıklarını ifade eden Youth For Climate Türkiye aktivistleri, “Bu sefer, sadece taleplerimizi ortaya koymak için değil, insanları paradan daha fazla önemseyen sevgi, empati ve toplumlara özen gösteren sistemleri oluşturmak için sokaklara çıkacağız.

25 Mart 2022’de #KârDegilİnsanlara öncelik vermek için bir araya geleceğiz ve ortak vizyonumuz olan gezegenimizi tüm sakinlerine daha eşit ve iyi kılmak için bir araya gelmeye devam edeceğiz” dedi. 

Çağrıda bulunanlardan, Belucistanlı aktivist Yusuf Baluch şunları söyledi: “Küresel Güneydeki savunmasız topluluklara günlük olarak acı çektirip yükünü taşıtırken, varlıklı ve zengin ülkelere kar sağlayan iklim krizi; kapitalist, sömürücü ve istismarcı sistemin bir sonucudur. İnsanları kazancın önüne koyarak iklim konusunda harekete geçilmesi için mücadele verirken iklim adaleti için de savaşmalıyız.

Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu ise, “Fosil yakıt şirketleri kayıp ve hasar için tazminat ödemek zorundadır. Adil bir dünyada, fosil yakıt şirketlerinin yöneticileri sorumlu tutulmalı ve nasıl bir şey olduğunu görmek için MAPA ile yer değiştirmelidir. Çünkü Gezegen B Yok” dedi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.