İklim KriziManşetYeşil Gündem

İklim aktivisti Samra Samer: Küresel yok oluş, felaket senaryosu değil, bilimsel gerçek

0

İklim sorununu denizcilik sektörü açısından ele almayı hedefleyen ‘İklim Değişikliği Kurultayı’nda konuşan 12 yaşındaki iklim aktivisti Samra Samer “Gezegenimizdeki canlı çeşitliliği artık risk altında değil, yok oluyor. Nesli tükenen hayvan haberleri artık normalleşmeye başladı. Ormanlar yok ediliyor. Denizler plastik çöplüğüne dönüyor. Balinaların karnından tonlarca plastik çıkıyor” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile Deniz Kültürü Derneği ve Nişantaşı Üniversitesi tarafından düzenlenen kurultayda söz alan Samer, dünyanın gerçek bir iklim krizi altında olduğuna işaret ederek “Gezegenimiz hızla ısınıyor. Ben bir buçuk yaşındayken havale geçirdim. Dünyamızın da bir havale sınırı var. 1.5 derece daha ısınırsa geri dönüşü mümkün olmayan bir döngünün içine gireceğiz. İnsanlık küresel bir yok oluş yaşayacak. Bu bir felaket senaryosu değil, bilimsel bir gerçektir” dedi.

Samra Samer, Greta Thunberg‘in çağrısıyla Türkiye’de de başlatılan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) eylemleri kapsamında, yaşadığı Dalyan‘da bir yıldır, cuma günleri arkadaşlarıyla birlikte iklim grevine çıkıyor.

‘Dünya hasta, hastalığının adı ise iklim krizi’

Dünyanın ısınmasıyla beraber buzulların eridiğinin altını çizen Samer şunları söyledi: “Dünya, içindeki ormanları, denizleri ve tüm canlılarıyla yaşayan bir organizma. Vücudumuzun bir yeri hastalandığında tedavi edilmezse, hastalık tüm bedenimize yayılır. Dünya şu anda hasta. Hastalığın adı da iklim krizi. İklim krizini biz yarattık, biz düzelteceğiz. Ablam ve ailesi Danimarka’da yaşıyor. Bu hızla devam ederse Danimarka sular altında kalabilir. Benim için Danimarka bir ülke adı değil, ailemin yaşadığı yer. Siz de böyle düşünün, sevdiğiniz insanları kurtarmak size bağlı.

‘İklim grevlerimiz sürecek’

Samer, mercan resiflerinin de giderek azaldığını anlattı:  “Mercanlar benim bugüne kadar gördüğüm en muhteşem canlılardan biri. Şu anda teker teker yok oluyorlar. Fosil yakıt kullanımı sera gazı etkisine sebep oluyor. Mercan resifleri, ormanlar ve denizler gibi dünyamızın nefes almasını ve temizlenmesini sağlayan organlardır. Onlar olmazsa biz de olmayız.”

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) eylemlerinin devam edeceğini belirten Samra Samer taleplerini de şöyle sıraladı:

Paris İklim Anlaşması’nın imzalanıp, onaylanmasını ve gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. İklim krizinin okullarda zorunlu ders olmasını istiyoruz. ‘İklim değişikliği’ değil, ‘iklim krizi’ denmesini istiyoruz. Çünkü siz bir gün kalp krizi geçirseydiniz ve biz ona ‘kalp değişikliği’ deseydik garip olurdu. Tamamen barışçıl iklim grevlerimiz devam edecek.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.