Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

İkizköylüler Akbelen’deki kazı çalışmalarını sordu: Kazıların akıbeti bilinmiyor

0

MUĞLA – Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Akbelen‘de yürütülen arkeolojik kazılar ile ilgili Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü‘ne başvuruda bulundu.

Avukat Arif Ali Cangı‘nın İkizköylüler adına yaptığı başvuruda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından linyit maden işletmeciliği için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye tahsis edilen Akbelen Ormanı sahasındaki arkeolojik kazı işlemlerine ilişkin bilgi istendi. Ayrıca ortaya çıkan duvar kalıntılarıyla diğer tarihi kalıntıların tescillendirilmesi istendi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, İkizköy’e ziyarette bulunmuş, duvar kalıntılarının bulunduğu bilgisine de bu sırada ulaşılmıştı. İkizköylüler başvurularıyla Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne şu soruları yöneltti:

  1.  Belirtilen alandaki kazı işlemi, Müdürlüğünüz ve Milas Müze Müdürlüğü bilgisi dahilinde mi gerçekleştirilmektedir? Kazılar bilgi dahilinde gerçekleştirilmiyorsa 2863 sayılı yasa kapsamında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Bu dilekçeyle bilgi sahibi olunmuşsa herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?
  2. Kazı işlemi bilgi dahilinde gerçekleştiriliyorsa, söz konusu parselde gerçekleştirilen işlemin dayanağını oluşturan tüm Kurul kararların toplantı ve karar tarihleri ile karar sayıları nedir?
  3. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin bu kazılara herhangi bir katkısı bulunmakta mıdır? Kazıların yürütülmesi konusunda talep ve planlama, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından mı gerçekleştirilmektedir?
  4. İkizköy sınırları içinde gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde, dekapaja açılacak alanlarda yürütüldüğünü gözlemlediğimiz on işlemin dayanağını oluşturan herhangi bir protokol mevcut mudur? Protokolün dayanağı ve kapsamı nedir?
  5. Yürütülen kazıların finansmanı nasal karşılanmaktadır? Kazıda görevlendirilen personelin sayısı ve unvanları nedir? Bu personeller hangi kurum bünyesinde istihdam edilmektedir?
  6. Kazı yürütülen açmaların genişliği ve derinligi neye dayanarak belirlenmektedir? Derinliğe ilişkin verilen karar kimler tarafından onaylanmaktadır?
  7. 518 parselde kaza sonucu tespit edilen duvarların ve diğer kalıntıların devam ettiği açıkça görülmekle beraber, yer altında devam eden bölümlerin açığa çıkarılması amacıyla kazının genişletilmesi planlanmakta midir? Alanda tespit ettigimiz ve ekte fotograflan yer alan duvarların varlığı tutanak veya raporla tespit edilerek Kurula/Müzeye bildirilmiş ve rölöveleri alınmış mıdır?
  8. Kazıyı yürütenler tarafından bildirim yapılmamışsa ilgililer hakkında 2863 sayılı yasa kapsamında herhangi bir işlem başlatılması planlanmış mıdır?
  9. Ekte fotoğrafları yer alan açmalarda herhangi bir taşınır esere rastlanmış mıdır? Rastlanan eser mevcutsa bunların envanter kaydı yapılmış mıdır, bu eserler nereye ve ne şekilde taşınmıştır?

İkizköylüler tarafından ayrıca Müdürlük önünde konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Akbelen’de tüm çabalarımıza rağmen ağaçların büyük çoğunluğu kesilmiş olsa da toprağımız, zeytinlerimiz, suyumuz, kültürel miraslarımız için direnişimiz sürüyor. Akbelen Ormanı’nda şu an arkeolojik sondaj kazıları yapılıyor. Bu kazıların sponsorluğunu, eskiden olduğu gibi YK Enerji (Limak-İC İçtaş), yani Akbelen’e kıyan şirketler üstlendi.

Daha önce maden alanına çevirilen alanda yapılan arkeolojik kazıların akıbeti ne yazık ki bilinmiyor. Yeniden aynı yıkımı yaşamamak, madenin Akbelen’i geçmesini ve ilerlemesini durdurmak için yapılan arkeolojik kazılar hayati önemde. Daha önceki kurtarma kazılarında; Karia, Bizans ve Roma dönemlerine ait arkeolojik sit alanı ilan edilebilecek bulgulara rastlandığı duyumlarını almıştık.”

You may also like

Comments

Comments are closed.