İkizdere DirenişiDoğa MücadelesiManşet

İkizdereliler tam 100 gündür bilirkişi raporunun uygulanmasını bekliyor

0

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen liman projesine hammadde temini için Rize‘nin İkizdere ilçesinde bulunan Eskencidere Vadisi‘nde taş ocağı çalışmalarına karşı halkın direnişi devam ederken, bölge halkı 100 gündür bilirkişi heyeti raporunun uygulanmasını bekliyor.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı açılan dava kapsamında yedi uzman bilirkişi rapor hazırlamış, raporda projenin usulsüz olduğu ve Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı kaydedilmişti.

‘Taş ocağına karşı kurumlar işlevsiz ve çaresiz’

İkizdere Dernekleri Federasyonu Çevre Komisyonu Üyesi Asuman Fazlıoğlu, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

İkizderede taş ocağına karşı kurumlar işlevsiz ve çaresiz. İkizdere Çevre Derneği adına kaymakamlığa verdiğimiz dilekçeleri yetkililer sümen altı ederek üç maymunu oynuyor.

Taş ocağında çalışma yapılan alanda zorunlu olduğu halde neden tanıtım tabelası olmadığını sorduğumuz dilekçemiz jandarmada bekletiliyor. Sorduğumuzda biz o işe karışamayız cevabını aldık.

Baştanda belirttiğimiz gibi Eskencidere Vadisi yasaların işlemediği bir vadi. Şimdi herkesin öğrenme hakkı olan ve zorunlu konması gereken tabela sayesinde öğreneceğimiz bu taş ocağını hangi firma yapıyor, sorumlu yüklenici kim? Ne kadar bir alanda bu çalışma yapılacak? soruları belirsiz ve karanlıkta kalıyor.”

Fazlıoğlu, “İkizdere Çevre Derneği bu vahşi doğa katliamının İkizdere’nin doğasına büyük zararlar verdiğini anlatmaya devam edecek, yasaları uygulamayan kurumları görevlerini yapmaya davet etmedeki ısrarını sürdürmekte kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Bilirkişi raporuna neler var?

Bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda, Proje Tanıtım Dosyası’nda (PTD) heyelanla ilgili yeterli çalışmanın olmadığı, su kaynaklarının görebileceği zararlara değinilmediği belirtilerek, yaban hayatının ve bölgede yapılan tarımın çalışmadan olumsuz etkileneceğine vurgu yapılmıştı.

İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu da, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğini beklediklerini kaydetmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.