Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

Av. Yakup Okumuşoğlu’ndan İkizdere bilirkişi raporu değerlendirmesi: Yürütmeyi durdurma kararı beklenir

0

Rize İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu hakkında konuşan İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu, raporun gayet yerinde ve yeterli olduğunu belirterek, “Bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yedi uzman bilirkişinin hazırladığı raporda, projenin Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı, ekosisteme, çay üretimine, yaban hayatına zarar vereceği kaydedilmişti.

‘Bilirkişi raporu bizce gayet yerinde’

Raporun ayrıntılı bir şekilde hazırlandığı belirten Avukat Okumuşoğlu, raporda projenin doğayı koruyan, çevreye zarar vermeyecek önlemleri içermediğinin ifade edildiğini dile getirdi:

Proje tanıtım dosyasını maden mühendisliği bakımından, jeoloji mühendisliği bakımından, orman mühendisliği bakımından, ziraat mühendisliği bakımından, çevre ve inşaat mühendisliği bakımından bu uzmanlıklara giren alanlar bakımından ayrıntılı bir şekilde incelemiş ve her bir uzmanlık alanı kapsamındaki verili taahhütlerin yeterli, doğayı koruyan, çevreye zarar vermeyecek önlemleri içermediğini söylüyor. Bunlarla ilgili olarak da her bir başlık altında nelerin eksik olduğunu da ayrıntılı bir şekilde, bilimsel esaslara dayalı olarak bildirmiş. Bilirkişi raporu bizce gayet yerinde ve yeterli bir rapor. Dolayısıyla bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşünüyoruz.”

Yürütmeyi durdurma kararı bekleniyor

“Bu rapor doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararının çıkması beklenir” diyen Yakup Okumuşoğlu, bundan sonra yaşanacak süreci de şöyle anlattı:

Usul şu, bilirkişi raporu geldikten sonra rapor taraflara tebliğ edilir. Bu tebligat işlemleri tamamlandıktan sonra iki hafta içerisinde bilirkişi raporuna itiraz edecek olanlar edecekler. Burada bizim açımızdan itiraz edilecek bir husus yok. Ama davalı idare Ulaştırma Bakanlığı. Ulaştırma Bakanlığı aleyhine olan bir rapor olduğu için Bakanlığın itiraz etmesi beklenir.

Bu itirazları mahkeme değerlendirecek. Bu değerlendirme sonrasında bu itirazların bilirkişi raporunu sakatlayacak şekilde olup olmadığına bakılacak. Arkasından mahkeme eğer itirazlar haklı ve doğru itirazlarsa yeni bir bilirkişi yapabilir veya ek bir bilirkişi raporu bilirkişilerden alabilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da mahkeme artık yürütmeyi durdurma konusunda bir karar verir. Benim kanaatime göre, bu raporu sakatlayacak herhangi itiraz gelemeyecektir. Çünkü rapor son derece ayrıntılı ve teknik olarak hazırlanmış.”

You may also like

Comments

Comments are closed.